Izkušnje podjetnikov

Avtor: | Objava: 08.07.2008

Primera podjetij Mik in Sibo G.


Franci Pliberšek

KO NAJDEŠ FORMULO, ZRASTEŠ

Kako se uspešno spoprijemati z izzivi, ki jih s seboj prinaša rast podjetja?
 
Franci Pliberšek je podjetje Mik razvil tako rekoč iz nič. Danes je eden največjih proizvajalcev PVC oken pri nas in zaposluje prek 160 delavcev. Za Pliberška obvladovanje rasti ni odvisno od velikosti podjetja. »Veliko ali malo podjetje, v bistvu je popolnoma enako. Ko imaš enkrat formulo uspeha, jo je treba le še prenašati naprej. Pomembno pa je, da znotraj podjetja obstaja komunikacija, da se ljudje pogovarjajo, da si vedno vzamem čas za svoje zaposlene. To je sicer velikokrat zelo naporno, a se je izkazalo kot uspešno,« trdi ta uspešen podjetnik.  

Ste si že ob nastanku podjetja predstavljali, da boste tako zrasli in se razširili? 
V bistvu na začetku nisem niti razmišljal o večjih ciljih. Na pot sem se podal s samozavestjo, z vero v uspeh, a se nikoli nisem z njim obremenjeval toliko, da bi meni in moji okolici to škodilo. Uspeh je prišel zraven, mi smo le dobro delali in se spoprijemali z izzivi.  
 
Vsako jutro grem na svoje delovno mesto zato, da premagujem ovire, da se spoprimem z izzivi. Nikoli zato, da bi dobil to ali ono nagrado, doživel tak ali drugačen uspeh. 

Katere so največje težave, ki vam jih je prinesla hitra rast? 
V bistvu večjih težav ni bilo in jih tudi nikoli nisem tako jemal. Vse, kar se je dogajalo, je bil izziv. Tudi morebitni manjši neuspehi. Iz njih sem se učil, iz njih je moja ekipa le še rasla. Glede kadrov sem vedno verjel, da si moramo dobre sodelavce sami narediti. Nikoli nisem iskal že uveljavljenih menedžerjev. Raje dam priložnost tistim, ki imajo željo, seveda tudi znanje, predvsem pa voljo, da delajo, se učijo … 

Ali mislite, da bi bila rast lažja, če bi imeli zaposlenega direktorja? 
Saj imam štiri direktorje, a jaz jih seveda vodim. In tako je tudi prav. To je moje podjetje, moj otrok … in nihče ne bi nikoli mogel imeti takšnega odnosa do podjetja, kot ga imam jaz. Ne gre le za znanje ali za sposobnost, gre za odnos. Moje ravnanje in odločitve so seveda vedno odgovornejši in bolj se zavedam posledic nepravilnih odločitev, kot bi se jih kdo drug, ki bi ga jaz plačal. Osebnega odnosa do podjetja ali druge stvari v življenju ne moreš nikoli plačati.  

N.P.


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *