Izkušnje s tveganim kapitalom

Avtor: Zoran Jereb | Objava: 03.04.2009

Tri podjetnike smo vprašali, kakšne izkušnje imajo s tveganim kapitalom. Predstavljajo prednosti in slabosti take oblike financiranja podjetja.


Darij Kreuh, Ekliptik: »Sklad nam svetuje pri sprejemanju pravih poslovnih odločitev in ta pomoč je za nas, še zlasti v teh časih, še kako dragocena.«

Čeprav ima financiranje s tveganim kapitalom tudi nekaj slabosti, pa ima v primerjavi z bančnim posojilom tudi prednosti. Tako je še zlasti primerno za podjetnike, ki poleg kapitala potrebujejo tudi strokovno pomoč pri upravljanju podjetja in stike s pomembnimi ljudmi in podjetji. Kakšne so izkušnje podjetij, ki se financirajo ali so se financirala s tveganim kapitalom?  
 
Tvegani kapital namesto bančnega kredita 
 
S pomočjo tveganega kapitala se že tretje leto razvija družba Ekliptik, ki razvija opremo za kostno kirurgijo z mikronavigacijo. Direktor podjetja Darij Kreuh pravi, da jim je slovenska podružnica avstrijskega sklada tveganega kapitala Horizonte Venture Management kapitalsko pomoč pri zagonu njihove dejavnosti obljubila, še preden je bilo podjetje sploh ustanovljeno; imeli so le tehnologijo, ki je bila razvita do faze, da je bila pripravljena za pridobitev patentne zaščite. Za tvegani kapital namesto za bančnega so se v podjetju Ekliptik odločili zato, ker so svojo tehnologijo razvijali v okviru Tehnološkega parka Ljubljana, s katerim je sodeloval tudi omenjeni sklad. »Med nami se je hitro razvilo zaupanje, čeprav sem imel pred tem zelo slabe izkušnje s poslovnim angelom, ki mi je v nekaj letih pobral zelo veliko denarja,« pojasnjuje direktor podjetja Ekliptik.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *