Izumi in projekti tehnološke platforme e-mobilnost

Avtor: Vida Petrovčič | Objava: 07.07.2006

Bolj kot novi izdelki bodo na področju telekomunikacij zanimive nove storitve. Dr. Janez Bešter, vodja tehnološke platforme e-mobilnost, predstavlja nove izume, ideje in projekte.


Janez Bešter

Že nekaj let zasledujemo različne pobude za povezovanje podjetij in raziskovalnih institucij – najprej smo dobili grozde, nato tehnološke mreže in nazadnje še tehnološke platforme. Pobuda za slednje je prišla iz Evropske unije. Na platformi, ki predvideva sodelovanje države, gospodarstva in znanosti, naj bi se začrtal strateški razvoj specifične gospodarske panoge. Nato pa Evropska unija iz svojih sredstev in posamezno nacionalno gospodarstvo iz svojih sredstev financirata cilje, ki so konkretizirani v konkretnih projektih. V Evropski Uniji že deluje 30 takih platform, v Sloveniji manj kot 20.  

Pri Podjetniku nas seveda zanima, kaj lahko te pobude konkretno ponudijo podjetjem. Kakšne poslovne priložnosti se bodo rodile podjetjem, ki pri tem sodelujejo, pa tudi drugim podjetjem. V prejšnji številki smo predstavili izume lesne platforme, tokrat smo se srečali z dr. Janezom Beštrom, izredni profesorjem na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in predstojnikom Laboratorija za telekomunikacije, ki je strokovni vodja tehnološke platforme e-mobilnost.  

Za kaj gre pri tej platformi? 

Namen platform je poiskati gospodarske in razvojne možnosti države. Pri tem je bistven »trojček« – sodelovanje države, univerz in podjetij. Dobro sodelovanje med temi tremi dejavniki je bistveno za dobro delo platforme, kar lahko vodi v več inovacij in hitrejši tehnološki razvoj. Na področju informacijsko komunikacijske tehnologije delujejo v Sloveniji štiri platforme – za e-mobilnost, za omrežje in medije, za področje programske opreme in za vgrajene sisteme, kot so mikroprocesorji.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *