Izumi lesne tehnološke platforme

Avtor: Vida Petrovčič | Objava: 08.06.2006

Razlog vse večjega zanimanja industrijskih podjetij za tehnološke platforme so natečaji za evropski denar. Tehnološki razvoj v Slovenski gozdarsko-lesni tehnološki platformi predstavlja njen vodja, dr. Franc Pohleven.


Pred dr. Francem Pohlevnom so (z leve): izolacijska pena, plastični kozarec izdelan iz surovin iz lesa, deščice termično modificiranega lesa za izdelavo masivnih kuhinjskih elementov ter stavbnega pohištva in vzorci modificiranih lesenih talnih oblog.

Besedna zveza »tehnološke platforme« se je v slovenščini pojavila šele pred časom in, roko na srce - za jezikovne tankočutneže zveni zelo neprimerno. Marsikdo celo pomisli na nekakšne ploščadi s sodobno tehnologijo, čeprav gre zgolj za organizacijsko obliko, za povezavo med industrijo in znanstvenimi ustanovami v luči evropske lizbonske strategije. Razlog, da se o tehnoloških platformah zadnje čase govori tudi v Sloveniji, pa je izrazito banalen – denar. Če želijo po novem industrijska podjetja kandidirati tudi na natečajih za evropski denar, morajo biti povezana v takšne platforme, morajo oblikovati konkretne projekte ter med znanstvenimi ustanovami poiskati tudi izvajalce zanje.  

Platforme, naj zvenijo še tako jezikovno neprimerno, so tudi v Sloveniji že dale prve rezultate. Oglejmo si eno med njimi – Slovensko gozdarsko-lesno tehnološko platformo, ki jo vodi profesor dr. Franc Pohleven, prodekan Biotehniške fakultete. Dr. Pohleven priznava, da je pobuda za ustanovitev gozdarsko-lesne tehnološke platforme dejansko prišla iz Bruslja, rezultati pa so konkretni in slovenski.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *