Izzivi in priložnosti staranja prebivalstva

Avtor: Nives Pahor | Objava: 17.09.2007

Staranje prebivalstva marsikje po vsem svetu prinaša pomanjkanje delovne sile in odpira vprašanje oblike pokojninskega sistema, obenem pa odpira nove oblike aktivnega staranja, ki prinašajo veliko podjetniških priložnosti. Največja težava je sprememba miselnosti in odprava zakoreninjenih mitov o staranju. Veliko podjetnikov žal še vedno razmišlja »kratkovidno« in ne prepozna prednosti sožitja mladih in starejših v podjetju.


(i-StockPhoto)

Predstavljajte si, da želite v podjetju zaposliti vodjo prodaje. Znašli ste se v položaju, ko se morate odločiti, ali zaposliti 31-letnega delavca z malo izkušnjami ali 57-letnega delavca z bogatimi izkušnjami. Za koga bi se odločili? Realnost na trgu dela je taka, da se v podjetjih še vedno prej radi pohvalijo z mladostjo kolektiva kot pa z izkušenostjo. Morda je to rezultat vsesplošne obsedenosti z mladostjo.   

Po drugi strani se večina podjetnikov v Sloveniji in tudi drugje po svetu kljub starosti oziroma upokojitvi ne želi povsem umakniti iz podjetja, ki so ga ustvarili in vodili do trenutka, ko je prišel čas za upokojitev. Največkrat želijo tudi po upokojitvi še naprej vsaj delno sodelovati v podjetju. S tem seveda ni nič narobe. Ali podobno razmišljajo tudi o svojih zaposlenih? Ali bi dovolili tudi upokojenim delavcem, da še naprej sodelujejo v podjetju, morda za polovičen delovni čas? Navsezadnje imajo dragocene izkušnje, ki bi jih lahko delili z mlajšimi.
 
Vprašanje zaposlovanja starejših in višanje starosti za upokojitev postaja vse aktualnejša tema tako politikov kot tudi gospodarstvenikov ne samo v Sloveniji, ampak povsod po svetu. Staranje prebivalstva in pomanjkanje delovno aktivnega prebivalstva je realnost, pred katero si ne moremo več zatiskati oči, saj spada med največje ekonomske in socialne izzive prihodnosti. Gre za družbenoekonomski pojav, ki bo povsem spremenil pogled na življenje in delo, vrednote, stališča, zdravstveni in izobraževalni sistem, pri čemer ne bo prizadeta samo pokojninska blagajna, ampak bodo prizadeta tudi podjetja.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *