Je cilj Slovenije: Izumrimo!?

Avtor: Milan Krajnc Pavlica | Objava: 08.06.2006

Tudi neusklajeno črpanje sredstev iz EU govori o tem, da Slovenci ostajamo brez jasnega cilja in strategije, kar nas lahko na koncu uniči - namesto da bi bili v vodilni vlogi. Kako se pomanjkanje ciljev kaže na osebni ravni.



Slovenija je bila lani pri črpanju sredstev iz evropskega proračuna že drugo leto zapored najuspešnejša na področju skupne kmetijske politike, saj je po podatkih finančnega ministrstva dobila 98 odstotkov predvidenih evropskih sredstev za to področje. Prav tako smo bili uspešni pri vseh drugih razpisih, saj smo za prijavljene projekte iz skladov Evropske unije v povprečju uspeli dobili 30 odstotkov sredstev. Na podlagi takšnih rezultatov lahko slovenski vladi samo čestitamo, saj vodi zelo dobro politiko in nas pozitivno vzgaja - napredek je več kot 400-odstoten (glejte grafikon). 

Verjamem, da je k temu pripomogel tudi članek, ki sem ga o projektnem vodenju pred dobrim letom objavil na spletni strani www.projektnapisarna.com, kjer sem zapisal: »Slovenci imamo le petodstoten uspeh, medtem ko skandinavske države 50-odstotnega. Zakaj? Že sama prijava je zelo zahtevna, vendar ni težava v izpolnjevanju obrazcev, ampak v zbiranju podatkov. V prijavi namreč sodelujejo različni strokovnjaki. Preden jih prepričate, da naredijo svoje delo, je rok za prijavo že skoraj mimo, zato nastane velika panika. Če delamo vse v zadnjem trenutku, je tudi projekt temu primerno pripravljen, kar je tudi največji vzrok, da našim projektom ne uspe na različnih razpisih - površnost! Projekta se je treba lotiti projektno!«

Smer - nikamor 
 
Tako sem lansko leto izvedel zelo veliko izobraževanj projektnega vodenja in celo vodil nekaj projektov, ki jih je financirala Evropska unija. Zelo sem bil ponosen nase in na Slovenijo, ker delamo dobro in gremo v pravo smer. Ko sem si slednji stavek izrekel na glas, pa sem se vprašal: »V katero smer sploh gremo?« Naredil sem analize vseh projektov, pri katerih sem sodeloval, pa tudi večine tistih, ki jih je dobila Slovenija. Ko sem njihovim ciljem poskušal postaviti smer in sem jih primerjal s slovensko razvojno strategijo, ki jo je lani (23. junija 2005) sprejela slovenska vlada, sem videl, da pravzaprav ne gremo v nobeno smer.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *