Je ekstrovertiran prodajalec res najboljši?

Avtor: Marjan Bradeško | Objava: 13.05.2013

Zdi se, kot da je danes pomembno le še druženje, odprto in neprestano živahno, tudi glasno govorjenje, samozavestno, tako rekoč drzno nastopanje - vse, kar po navadi pripisujemo odprtim ljudem. Imamo občutek, kot da malce bolj vase zaprte osebe tako rekoč nimajo pravice biti na svetu, sploh pa ne v poslu, sploh pa ne v prodaji.


V prispevku bomo pogledali, kaj so slabosti - in predvsem prednosti - zaprtega in odprtega tipa osebnosti in kaj lahko vsak tip stori, da bo uspešen pri prodaji. Pravzaprav bomo odgovorili, kako tisti »manjkajoči« tip osebnosti priklicati na dan, da boste pred stranko stopili kot celovita osebnost in še boljši.

 

Odprti in zaprti

 

Pri razlagi odprtih (ekstrovertiranih) in vase zaprtih (introvertiranih) osebnosti mnogi zelo posplošujejo, a kot kaže, »čistega« tipa osebnosti tako rekoč ni. Razni psihološki testi, ki temeljijo na razvrščanju osebnosti, kot ga je leta 1921 opredelil psihoanalitik C. G. Jung, pokažejo, da je pri vsakem prevladujočem tipu osebnosti pogosto v dobršni meri prisoten tudi drugi tip. Eden od takih testov, Myers-Briggs, razvrsti osebe v štiri skupine, nekateri testi postavijo osebe v barve (modra, rdeča, zelena, rumena). A le redko je posameznik v eni sami skupini ali celo ene same barve. A tu ostanimo le pri dveh osnovnih skupinah - pri odprtih in zaprtih tipih osebnosti. Te lastnosti seveda opazimo že na zunaj.

 

Odprti ljudje hitro navezujejo stike, se radi družijo in zabavajo, saj jih prav to napolnjuje z energijo. Vase zaprti iščejo moč za življenje, za vsakodnevna opravila v tišini, miru, samoti. Torej jim energijo prinaša predvsem njihova notranjost. Nikakor pa ni nujno, da je odprt tip človeka tudi srčen, pogumen in se ne ustraši še tako težkega položaja. Prav tako ni nujno, da so vase zaprti ljudje nemočni, sramežljivi in plašni. Dostikrat smo presenečeni, ko na videz krotki ljudje pokažejo izjemen pogum ali ko vedno nasmejane ljudi, ki se na zunaj ne ustrašijo ničesar, v določenem položaju zagrabi prava panika.

 

Tako kot Zemlja potrebuje dva (magnetna) pola, da vse deluje lepo in prav, mora tudi vsak človek za svoje ravnovesje vzdrževati oba pola svoje osebnosti - tistega, na zunaj vidnega, in drugega, ki je morda zelo skrit, a večinoma, vsaj v določeni meri, tudi prisoten. V nasprotnem človek pade iz ravnovesja. Preprosto povedano - tudi zelo odprt človek včasih potrebuje mir in samoto in tudi zelo vase zaprta osebnost se mora kdaj malce razživeti. In to velja tudi v poslovnem svetu.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *