Jeff Bezos – največji spletni trgovec

Avtor: Nives Pahor | Objava: 04.07.2008

Ustanovitelj izjemno uspešne spletne trgovine Amazon, ki se danes lahko pohvali z uvrstitvijo med 500 najboljših podjetij, poudarja, da je podjetništvo predvsem stanje duha.


Jeff Bezos: "Stranke si želijo tri ključne stvari: najboljši izbor, najnižje cene in najcenejšo oziroma najenostavnejšo dostavo." (Foto: Guliver/Getty)

Jeffrey Preston Bezos je ustanovitelj, direktor, izvršni direktor in predsednik uprave svetovno znanega trgovskega podjetja Amazon.com. Podjetje s sedežem v Seattlu je ena najuspešnejših spletnih prodajaln na svetu. Skupaj z dražbenim portalom eBay in iskalnikoma Yahoo! in Google velja za enega od pionirjev interneta. Samo v lanskem letu se lahko pohvali s kar 15 milijard dolarjev prometa.

Jeff Bezos je edini od prve generacije »spletnih« podjetnikov, ki je še vedno na čelu podjetja, ki ga je ustanovil. Več kot uspešno je opravil težaven prehod iz vodenja prodornega in vizionarskega malega podjetja v predsednika uprave delniške družbe s tisoči zaposlenimi. Ali je to sreča? »Velika«, kot sam pravi. Toda sreča ni vse. Njegov uspeh izvira iz njegovih idej o vodenju podjetja in ustvarjanju inovacij. Njegovo razmišljanje je dolgoročno. Njegove odločitve temeljijo na konkretnih podatkih, ne na subjektivnih presojah ali instinktu.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *