Kaj imajo skupnega papige in podjetniki?

Avtor: Aleš Lisac | Objava: 04.08.2010

Podjetniki radi ponavljajo iste napake, namesto da bi jih odpravili enkrat za vselej. In zato jim vedno zmanjkuje časa, vedno imajo težave z zaposlenimi …


(Big Stock Photo)

V knjigi Billa Brysona z naslovom Kratka zgodovina skoraj vsega sem našel za podjetnike zelo poučno zgodbo. Zgodba, ki za ljubke male karolinske papige ni imela srečnega konca. Lov na ljubke male dolgorepe karolinske papige res ni bil poseben izziv. Ker je bilo tako preprosto, so jih vse pobili.
 
Šlo je za čudovite ptiče. Nekoč jih je bilo zelo veliko. Več je bilo le še golobov selcev. Te ptice so v velikem številu poseljevale jug sedanjih ZDA. Izumrle so v prejšnjem stoletju. Za vedno so jih vse postrelili. V nekaj desetletjih je človek uspel postreliti prav vse ptice te vrste.
 
Ljudje znamo biti precej uničevalna bitja. Uničujemo naravo, iztrebljamo živalske in rastlinske vrste. In če naletimo na živalsko vrsto, ki se nam ne zna upreti ali pa vsaj skriti, potem se tej vrsti slabo piše.
 
Kaj je bil glavni problem dolgorepe karolinske papige? Karolinske papige so živele na drevesih. V velikih, tesnih jatah. Lovec je prišel do drevesa in ustrelil v krošnjo. Z enim strelom je ubil eno ali dve ptici, lahko tudi več. Ostale ptice so zaradi poka odletele. Vendar pa so se že naslednji trenutek vrnile in z žalostjo v očeh gledale, kaj se je zgodilo z njihovimi ubogimi prijatelji.
 
Potem je zopet počilo. Vse, ki jih strel ni zadel, so odletele, vendar so se tudi takoj vrnile na mesto zločina in žalostno objokovale smrt prijatelja. Ta njihova sočutnost, ali pa neumnost, če želite, jih je stala življenja in obstoja vrste. Človek je vse pobil.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *