Kaj je mantra in kaj resnica

Avtor: Matjaž Krč | Objava: 03.06.2010

Ali so plačilna nedisciplina in visoki davki res največja ovira za razvoj slovenskega podjetništva?


Matjaž Krč: »Kakršno koli inoviranje pomeni tudi tveganje, tega pa slovenska podjetja nočejo.«

Plačilna nedisciplina in visoki davki so največja ovira za razvoj slovenskega podjetništva. Vsaj tako pravi mantra, ki jo poslušamo že nekaj let. S to tezo bi se zelo rad strinjal. Življenje bi bilo preprosto. Ker potemtakem je razlog za neuspešnost izven nas, mi nismo neposredno krivi za to, da se podjetništvo ne razvija hitreje. A ta teza v najboljšem primeru postavi pod reflektor le del problema.
 
Iz raziskave o inovativnosti, ki jo je izvedel Boštjan Ložar, je razvidno, da ima četrtina oziroma 150 tisoč vseh delovnih mest v gospodarstvu dodano vrednost na zaposlenega takšno, da ni dovolj niti za izplačilo neto plače 500 evrov. Torej bodo vse te zaposlitve prenehale obstajati oziroma bodo podjetja propadla. Agonija lahko traja še nekaj let, a to se bo zagotovo zgodilo. Za zgodbami o teh podjetjih stojijo vodstva, ki ne znajo, ne morejo, nočejo sprememb. Še najmanj pa si želijo dramatičnih sprememb, ki so vezane na prebojne inovacije.
 
Če se davki znižajo in se plačilna disciplina izboljša, potem vsa ta podjetja in delovna mesta pridobijo še nekaj let, dokler jih konkurenca ne povozi. Torej gre samo za prelaganje neizogibnega za nekaj let naprej.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *