Kaj lahko prispeva »profesionalni menedžer«?

Avtor: Igor Kadunc | Objava: 13.02.2006

Če za »zorenje« svojega podjetja potrebujete dodatno pomoč novega vodje, potem začnite iskati pravo osebo. Ta lahko prinese marsikatere pozitivne učinke, zlasti na daljši rok (nižji stroški, višja prodaja ...), a računajte tudi na težave.



Vodja, ki pride na novo v podjetje, prinese nemir, ki je lahko pozitiven ali žal večinoma negativen. Novi vodja mora za svoje delovanje na novo oceniti vse zaposlene in položaje, ki jih zasedajo.
William Bygrave, Babson College, ZDA, vodja projekta GEM: »V nekem trenutku mora podjetje zaposliti vrhunske ljudi. Pri izbiri teh menedžerjev se je treba ravnati po njihovih preteklih dosežkih. Preverite torej najprej, kaj so dosegli v preteklosti.«
Znanec me je povabil na delavnico, ki je namenjena izboljšanju vodenja in odnosov v podjetjih. Takšne delavnice z veliko izmenjavo mnenj so vedno zelo zanimive. V spominu so mi ostale besede udeleženca iz zelo uspešnega malega podjetja. Kontekst tokrat niti ni tako zelo pomemben, povedal pa je nekako takole: »Razmišljali smo že, da bi poiskali izkušenega menedžerja, ki bi nam pomagal povečati prodajo.« Podjetja, ki nastanejo s širitvijo »ljubiteljske« dejavnosti, ponavadi postanejo pozneje tudi zelo uspešna.  

Te besede so mi, kot enemu izkušenejših menedžerjev v Sloveniji, ostale globoko v spominu. Po članku o zrelem podjetju (Podjetnik, julij 2005) so me mnogi nagovorili in se pritožili, da je zrelost za večino podjetnikov prezahtevna, zato sem se odločil, da podam svoj pogled na prednosti in slabosti najema izkušenega vodje.  

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *