Kaj so prinesli protikrizni ukrepi

Avtor: Jelka Zupanič | Objava: 05.02.2009

Seznam protikriznih ukrepov, ki jih sprejema vlada, je iz tedna v teden daljši. A podjetniki kljub temu menijo, da ukrepi ne bodo zadostovali in da niso izbrani po njihovih željah.



Leto 2009 je potrkalo v Sloveniji na vrata z nekoliko manj trdo davčno roko. Novih davkov ni prineslo, za več kot 90 odstotkov zavezancev za dohodnino pa ostaja kljub predvolilnim napovedim zmagujoče Pahorjeve koalicije tako, kot je bilo prejšnje.
 
Trije dohodninski razredi ostajajo nespremenjeni, višje, k minimalni plači segajoče splošne dohodninske olajšave ni, novih olajšav, denimo stanovanjske, tudi ne. Edino, kar se je v dohodnini spremenilo za večino plačnikov posameznikov, so z inflacijo usklajena dohodninska lestvica in zneski olajšav.
 
Davka na izplačane plače ni več
 
Obrtnikom, samostojnim podjetnikom in podjetnikom, ki imajo d.o.o, je novo davčno leto prineslo več kot zavezancem za dohodnino. Dočakali so slovo od davka na izplačane plače, ki je zadnja leta vse manj, a vendar bremenil zlasti plače, ki so segale čez slovensko povprečje. Po dvanajstih letih in pol se je ta davek, ki so ga poleti 1996 napovedali kot začasnega, končno izpel. In vsem, ki izplačujejo plače, že znižal stroške.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *