Kakšnega menedžerja naj zaposlim

Avtor: Robert Ličen | Objava: 05.06.2008

Če ste podjetnik in se ukvarjate z vprašanjem, kako najti primernega menedžerja, pozor – predstavljamo nekaj najpogostejših napak ter učinkovitih nasvetov, ki vam bodo pomagali najti pravo osebo.


(i-StockPhoto)

Večina uspešnih podjetnikov se prej ali slej vpraša: »Kje naj najdem takšnega direktorja, kot sem sam?« O tem sem že napisal kar nekaj člankov, tudi v tej reviji. Tokrat bom raje kot na zgornje vprašanje skušal osvetliti odgovor na to, kakšen naj bi bil ta direktor, menedžer, tako z osebnostnega kot s strokovnega vidika. 

Ko sem pred kratkim menjaval službo, sem se srečal z več deset različnimi podjetniki, ki so tako ali drugače pred zgornjo dilemo. Vsem je bilo skupno to, da so iskali koga, ki bi jim pomagal voditi podjetje. Izkazalo se je, da dandanes v Sloveniji ni dovolj menedžerjev, ki bi bili usposobljeni »biti menedžer«, ljudi, ki bi hoteli prevzeti (so)odgovornost za prihodnost določenega podjetja in bi to tudi znali narediti. Da bom natančen – veliko si jih želi biti menedžer, a malo je za to delo usposobljenih. Res je, da je na trgu dela veliko raznih MBA-jevcev, diplomantov poslovnih šol …, a to je le dobra podlaga za usposabljanje kadra, ki se nato »kali« v praksi. Zato velika ali srednje velika podjetja delajo kadrovsko selekcijo med različnimi diplomanti. Najprej jih zaposlijo, nato nekaj časa spremljajo in izberejo kader, ki ima določen potencial, pa naj bo to vodstveni ali na strokovnem področju. Nato te talente s prakso in s funkcionalnim izobraževanjem oblikujejo v zrel kader.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *