Kakšni cilje si boste določili?

Avtor: Nigel Buxton | Objava: 12.12.2005

Cilji vas morajo premakniti.V prejšnji številki sem spregovoril o pomenu ciljev. Pri določanju ciljev je ključno, da so ti takšni, da vas takoj povlečejo v dejanja. Kako se pa to naredi? Takole:  

- Zastavite si cilje, ki vas vznemirjajo.
Predstavljajte si, kaj se bo zgodilo, ko boste dosegli cilj. Kaj boste počeli, ko boste dosegli cilj? Kaj slišite? Kaj čutite? Je to tisto, kar si želite? Vas tak cilj zadovoljuje? Igrajte se z idejo cilja, dokler vam ne bo jasno do konca, kaj si želite. Le tako bo cilj pravi.  

- Tisto, na kar se osredotočite, to tudi dobite.
Če boste mislili le na kajenje in žretje, se bo to tudi zgodilo. Nič ne pomaga, da je vaš želja, da bi »nehali kaditi« oziroma da »ne bi jedli«. Če razmišljate o pomanjkanju denarja, se bo to tudi uresničilo. Cilji morajo torej biti pozitivni in usmerjeni proti rezultatu, ki si ga želite. Pravi cilji so torej: »Jaz ne kadim«, »Počutim se vitko«, »Imam reden priliv denarja«. 

- Vprašajte se, zakaj si pravzaprav želite tak cilj.
Močnejši ko bo ta razlog, večja je možnost uspeha. Če na vprašanje, »zakaj si želim ta cilj«, ne znate odgovoriti, potem raje poiščite drugačen cilj, cilj, ki si ga zares želite.
 

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *