Kako deluje dober tim

Avtor: Jurij Bernik | Objava: 15.05.2007

Kako sestaviti uspešen tim, kakšne so značilnosti timov v različnih fazah razvoja podjetja.


Jadralske posadke so izraziti timi. Za uspeh na regati morajo biti na krovu vsi člani posadke in vsak mora odigrati svojo prevzeto vlogo.

»Nisem izbral najboljših ameriških alpinistov, ampak alpiniste, ki lahko dobro sodelujejo med seboj!«
James Whittaker,vodja odprave na K2     

Beseda tim ima v sodobnem svetu že skoraj mističen pomen. O timih govorimo na skoraj vseh področjih človekovega delovanja. Poznamo športne in šolske time, time v kulturi in drugih družbenih dejavnostih, zdravniške time, tehnološke in razvojne time, projektne time vseh vrst, podjetniške in menedžerske time, ki vodijo velike gospodarske sisteme in uspešna mala in rastoča ter razgibana podjetja. V našem vsakdanu je pojem tim postal že tako naraven, da se samo redko kritično sprašujemo, kaj je pravzaprav tim.  

Kdaj lahko govorimo o timu 

Tim je skupina ljudi, ki se med seboj tako rekoč idealno. Vsak posameznik v timu prispeva največ, kar zna in zmore, prispevek pa ne bi bil nikoli tako kakovosten, če ga ne bi podprl tim. Rezultat tima je na koncu veliko boljši, kot če bi sešteli prispevke oziroma deleže posameznikov, ki so sestavljali tim. To je mogoče doseči ob nenehnem medsebojnem prilagajanju med člani tima oziroma razgibanem medsebojnem vplivu.  

V ameriškem računalniškem podjetju Compaq, ki ga je pozneje kupil HP, so razvili prikupno formulo oziroma zapis, ki izrazito poudarja sinergijske učinke delovanja posameznikov v timu. Zapisali so jo v naslednji obliki: 
 
1 + 1 + 1 = 111 

S tem so želeli poudariti skupni končni rezultat, ki ga lahko pričakujemo od najboljših timov. Vprašamo se lahko, kako bi zapis oblikovali v Sloveniji, kjer še vedno gojimo dovršenost individualizma in verjamemo v moč posameznika?  
 
Timi imajo v poslovnem svetu zelo različne naloge: lahko razvijajo nove izdelke in storitve, raziskujejo nove trge, vodijo in usklajujejo projekte, delujejo kot svetovalni timi, vodijo postopke odločanja in sprememb.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *