Kako konkurenčna je Slovenija?

Avtor: Jože Vilfan | Objava: 11.07.2006

Na lestvici mednarodne konkurenčnosti letos malo boljše mesto, a kritično stanje je glede področij, na katera vpliva država, svoje pa prispevajo tudi neprimerne družbene vrednote.



V zadnjih letih tudi v Sloveniji zelo pozorno prisluhnemo poročilu o konkurenčnosti držav, ki ga objavi Inštitut za razvoj menedžementa (IMD) iz švicarske Lozane. Lestvico mednarodne konkurenčnosti inštitut objavi sredi maja, nekoliko kasneje pa tudi podrobna nacionalna poročila. Podatki, ki jih objavljamo, so iz letošnjega poročila, nekaj lestvic pa je iz nove knjige Stephana Garellija, ki je vodja te raziskave (predstavitev knjige je pravzaprav uvodni tekst v tokratni Izziv).  

Letos je v lestvici razvrščenih 61 držav in regij. Da, nekatere regije so tako močne, da se želijo primerjati kar z lastno državo v celoti oziroma z drugimi državami in regijami. Naj med regijami naj omenimo Bavarsko, Lombardijo in Ile-de-France (pariška provinca). Mimogrede, če se v lestvici pojavlja 61 držav ali regij, pomeni, da gre za podatke iz letošnje raziskave; če jih je pa 60, so podatki iz Garellijeve knjige oziroma lanske raziskave (v zadnjem letu se je namreč raziskavi pridružila Hrvaška).    

Temeljni dejavniki in lestvice konkurenčnosti
 
 
Bistvo Garellijevega prijema je v tem, da je po njegovem mnenju konkurenčnost posledica sodelovanja in sovplivanja številnih dejavnikov. Ti so razdeljeni v štiri skupine:
- gospodarska učinkovitost (gospodarski kazalniki),
- učinkovitost države (prispevek države k ustvarjanju ugodnih razmer za poslovanje),
- poslovna učinkovitost (različni dejavniki, vključno z menedžerskimi znanji, ki določajo uspešnost podjetij) ter
- infrastruktura (od klasične »betonske«, do sodobne – znanost, zdravstvo itd.).
 
Na tej lestvici izrazito kritično izstopajo vrednosti (naša razvrstitev med 61 državami in regijami) glede tujih investicij (59. mesto), davčne politike (55. mesto), gospodarske zakonodaje (53. mesto) in vrednot (58. mesto). IMD pričakuje od naše vlade, da bo letos nekaj ukrenila glede internacionalizacije malih in srednjih podjetij, zvišala fleksibilnost trga dela, pomagala okrepiti naložbe v raziskave in razvoj v podjetjih ter izpeljala spremembe v davčni zakonodaji.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *