Kako obogateti

Avtor: Barbara Potrata | Objava: 12.01.2007

Ključ je v dobri podjetniški izvedbi. O tem govori v svoji knjigi pesnik, svinjerejec, medijski mogotec in človekoljub v eni osebi − Felix Dennis. Njegovi nasveti podjetnikom so pogosto navzkriž s konvencionalnimi.



Felix Dennis je priznan britanski pesnik. Ko ne vzgaja redkih britanskih pasem svinj, sanja o posaditvi največjega sklenjenega gozda v Veliki Britaniji ali dela v korist Nacionalne knjižnice za slepe, skrbi za svoj založniški imperij Dennis Publishing, ki med drugim izdaja revije The Week, Auto Express, Computer Shopper in Maxim, je pa tudi večinski delničar v ameriškem podjetju Computer Warehouse. Kar nekaj milijonov je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja zaslužil s prodajo revij Personal Computer World in MacUser. Britanski časopisi ga danes uvrščajo med najvplivnejše medijske osebnosti, s premoženjem okoli milijarde evrov pa se uvršča med sto najbogatejših Britancev. 

Podjetniški nasveti Felixa Dennisa so zanimivi predvsem z dveh vidikov. Veliko ljudi namreč misli, da je danes nemogoče ustvariti veliko premoženje v zreli panogi, razen če ne gre za vzpostavitev monopola. Dennis je dokazal ravno nasprotno, saj je svoje veliko premoženje ustvaril ravno v taki panogi – založništvu. Misli, da so njegovi nasveti še posebej dragoceni zato, ker je iz nič ustvaril razmeroma veliko bogastvo, medtem ko nasvete za podjetnike ponavadi pišejo ljudje, ki so ustvarili razmeroma malo. Ti avtorji zato pišejo s stališča upravljavcev, ne pa (bogatih) lastnikov. Svoje nasvete je izdal v knjigi Kako obogateti (How to Get Rich). 
 
(P)ostane lastnik svojega podjetja 

Felix Dennis pravi, da je edina pomembna stvar na poti do bogastva ta, da podjetnik tudi ostane lastnik podjetja, če je seveda to mogoče. Trg namreč najbolj nagrajuje tiste, ki veliko tvegajo, to pa so ponavadi lastniki podjetij. Podjetniki naj si zavzeto prizadevajo, da bodo tudi ostali lastniki vsega, kar so začeli in ustvarili, naj torej ne podarjajo deležev podjetja. Že od vsega začetka naj se trudijo, da bodo ostali popolni lastniki, nikakor pa naj lastništva ne delijo z vlagatelji. Zato naj si začetnega kapitala ne izposojajo od bank ali vlagateljev, ampak od sorodnikov, prijateljev in znancev. Dennis si je denar uspešno izposodil od svojih poslovnih znancev, dobaviteljev in prodajalcev.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *