Kako obvarovati poslovne skrivnosti

Avtor: Boštjan J. Turk | Objava: 06.06.2008

Za nekatere podatke je očitno, da so poslovna skrivnost podjetja, za druge pa morda ne – zato je pomembno, da družba sestavi pisni sklep o poslovni skrivnosti, s katerim bodo seznanjeni prav vsi vpleteni.



Pred več kot desetimi leti sta skupaj ustanovila podjetje, ki še danes uspešno deluje. Lahko bi rekli, da sta bila zelo dobro uigran poslovni dvojec. Celo več – bila sta dobra prijatelja …  

Vsaj mislil je tako. In potem se je zgodilo. Lepega dne je izvedel, da je njegov poslovni partner ustanovil novo podjetje, ki se ukvarja s tako rekoč identično dejavnostjo kot dotedanje skupno podjetje (svetovanje na področju informatike). Šoki so sledili drug za drugim – najprej je ugotovil, da je partner dolgo časa sedel na dveh »stolčkih« in postopoma preusmeril njune skupne posle ter poslovne partnerje na svoje novo podjetje. Pri tem je bil zelo spreten, saj je deloval dovolj taktično, da njegov partner tega dolgo sploh ni opazil. Pozneje je ugotovil, da je iz njunih dotlej skupnih računalnikov izginilo veliko podatkov o sklenjenih pogodbah, njunih strankah, »know-howu« in podobno.  
 
Njegov »prijatelj« ga je kratko malo izigral na tisti najbolj zahrbten način. Ob tem pa je zlorabil tudi poslovno skrivnost skupnega podjetja.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *