Kako podpirajo nova podjetja na Irskem

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 05.02.2010

Irski Enterprise Ireland v izbrana nova podjetja vloži povprečno po 250 tisoč evrov in jim ponuja celostno podporo od začetnega preverjanja poslovne ideje do poznejšega odpiranja tujih trgov.


Tom Hayes: »Iščemo in podpiramo podjetja, ki so izrazito izvozno usmerjena in bodo v treh letih odprla vsaj 10 delovnih mest.«

Nekateri strokovnjaki trdijo, da je za državo nesmiselno, če kar povprek podpira vsa novonastala podjetja, saj je med njimi le peščica tistih, ki bodo prinesla rast, nova delovna mesta, izvozno uspešne izdelke in višjo dodano vrednost. Večina malih podjetij namreč ostane majhnih, kar ni nič narobe, vendar so tudi bolj ranljiva, manj produktivna kot večja podjetja, ustvarjajo nižjo dodano vrednost, manj izvažajo in ponujajo manj varna delovna mesta za zaposlene.
 
Nekateri zato trdijo, da bi morala država izbirati podjetja, katerim finančno pomaga, z enakimi kriteriji kot skladi tveganega kapitala. Približno tako deluje tudi znamenita irska državna institucija za podporo podjetnikom Enterprise Ireland. Tom Hayes, menedžer za nova podjetja z visokim potencialom, pojasnjuje, da imajo pri iskanju novih podjetij dva ključna kriterija: prvi je, da mora podjetje v treh letih ustvariti vsaj 10 delovnih mest. Drugi kriterij, ki je še pomembnejši, je, da mora biti podjetje izrazito izvozno usmerjeno. Iščejo pravzaprav nova podjetja, ki imajo potencial postati multinacionalke. Včasih so podjetjem pomagali zgolj pri raziskavah in razvoju, vendar so pozneje ugotovili, da to ni dovolj. Zdaj podjetjem ali podjetnikom pomagajo pri preverjanju poslovne ideje, raziskavi trga, izdelavi poslovnega načrta, ustanavljanju podjetja in nato tudi pri iskanju denarja za naložbe. Enterprise Ireland v vsako izbrano novo podjetje v povprečju vloži 250 tisoč evrov večinoma lastniškega kapitala, pri čemer mora polovico vrednosti projekta zagotoviti podjetje iz zasebnih virov, ki so lahko tudi banke ali skladi tveganega kapitala. Zaradi strogih kriterijev vložijo denar v manjše število podjetij, lani na primer v 73. Ta prihajajo iz različnih dejavnosti, od izdelave programske opreme do bolj tradicionalnih. Pri izvoznih poslih in prodiranju na nove trge jim pomagajo svetovalci, ki jih imajo v 30 pisarnah po svetu. Vsi svetovalci so pred zaposlitvijo v Enterpise Ireland delali v gospodarstvu in imajo praktične izkušnje iz mednarodnega poslovanja.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *