Kako podvojiti število podjetnikov?

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 04.06.2008

Avstralci imajo recept: za podjetnike znižajte davke in sprostite zakonodajo.



Na reforme, ki jih je tako vneto potisnila v javnost sedanja vlada, se le še malokdo spomni. V minulih letih so se prebile v ospredje za Slovenijo pomembnejše teme, kot so delavske demonstracije za višje plače, vladni lov na bogataše in spremljanje resničnostnega šova z naslovom »Kateri menedžer si bo nagrabil večje premoženje«.  

Tudi sam sem se reform spomnil šele ob nedavnem obisku mladega švedskega strokovnjaka za reforme in avtorja knjige The Guide to Reform, Johnnyja Munkhammarja, ki nas je prišel učiti, zakaj so reforme potrebne. Ob zlajnanih zgledih dobrih praks z Irske, Danske in Švedske mi je bila še najbolj všeč avstralska zgodba. Avstralija je ena izmed redkih razvitih držav, ki 17 let dosega nenehno gospodarsko rast. Ne sicer ekstremne, a še vedno za kakšno odstotno točko višjo kot druge države. In veste, kako so jo spodbudili? Za podjetnike so deregulirali zakonodajo in prav tako za podjetnike znižali davke. Rezultat te podjetniške reforme je nadvse konkreten – danes se s podjetništvom ukvarja 12 odstotkov Avstralcev, medtem ko v drugih državah v povprečju dva- do trikrat manj. Seveda dvomim, da se da samo s hitrimi tehničnimi ukrepi podvojiti število podjetnikov, se pa vseeno lahko zamislimo. 
 
Slovenci letos večjih sprememb zaradi volitev zanesljivo ne bomo doživeli. Med politiki velja prepričanje, da ljudje ne marajo reform, zato naj bi te odnesle vlado, ki si jih upa sprožiti. A omenjeni Šved trdi, da je to zgolj še eden od mitov o reformah (prvi je tisti, da reforme najbolj prizadenejo najšibkejše sloje prebivalstva). Med preučevanimi dvanajstimi državami, ki so uspešno izvedle reforme, so namreč volivci prav v vseh na naslednjih volitvah vsaj še enkrat izvolili vladajoče garniture.  
 
Sicer pa zakaj sploh reforme obešati na veliki zvon, ko pa lahko tudi majhne spremembe včasih prinesejo velike rezultate. Spomladi je denimo Anthony Clarke, predsednik britanskega združenja poslovnih angelov, v Ljubljani predstavil, kako so v Veliki Britaniji pospešili vlaganje zasebnikov, to je poslovnih angelov, v rastoča podjetja. Intervju z njim lahko preberete v rubriki Podjetniška država. Povzetek pa je naslednji: Če poslovni angel investira v podjetniški projekt 100 tisoč funtov, mu jih država takoj povrne 20 tisoč v obliki davčnih olajšav. In če gre nato podjetje, v katerega je investiral, v stečaj, mu država povrne še 40 odstotkov od preostalih 80 tisoč izgubljenih funtov. Poslovni angeli so v ducatu let, kar država ponuja tako investicijsko politiko, investirali okoli 7 milijard funtov. V tem obdobju pa je nastalo 25 tisoč novih perspektivnih podjetij. Jasno, Velika Britanija je država, ki ustvari največ rastočih podjetij v Evropski uniji.
 

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *