Kako preživeti ta vihar?

Avtor: Jure Mikuž | Objava: 09.01.2009

Podjetniki, ki želijo v krizi ohraniti celotno lastništvo in nadzor v svojih rokah, tvegajo, da jih bo ta še bolj prizadela kot one bolj odprte.


Jure Mikuž: »Sredstva dobijo tisti, ki so sposobni svoje znanje kombinirati z drugimi partnerji in deliti tako zmage kot poraze.«

Slovenija bo po napovedih Mednarodnega denarnega inštituta in Umarja v letu 2009 dosegla rast bruto domačega proizvoda v višini približno polovice rasti iz 2008. To bo še vedno krepko nad povprečjem držav Evropske monetarne unije, ki bo po napovedih okrog »ledišča«. Marsikatero gospodarstvo se bo znašlo v recesiji, ki bo v nasprotju z nekaterimi zgodnjimi napovedmi trajalo mnogo dlje kot le nekaj tednov ali mesecev. Med tistimi, ki so najbolj na udaru te krize, ste prav gotovo podjetniki. V segmentu malih in srednje velikih podjetij namreč težje oblikujemo finančne rezerve, ki nam služijo za premostitev težjih časov. In prav med podjetniki so mnenja, ki jih poslušam glede trenutnega položaja, najbolj raznolika. Medtem ko eni vztrajno trdijo, da krize sploh ni in da bo obšla Slovenijo kot že mnoge doslej, na drugi strani nekateri že težko dihajo, saj so posledice upadanja naročil in težav pri pridobivanju nujno potrebnih finančnih sredstev že tu. V dilemi smo vsi: naj čakamo še na težje čase, vztrajamo, kupujemo (tisti, ki lahko, seveda), ali preprosto obupamo.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *