Kako pridobiti spoštovanje

Avtor: Franka Bertoncelj | Objava: 06.04.2009



Pred tremi meseci sem prevzel vlogo vodje v novi službi. Čeprav si zelo prizadevam biti dober vodja, imam občutek, da me podrejeni sodelavci ne upoštevajo … 

Z vodstvenim položajem ste dobili formalno moč, to pomeni, da ste dobili pooblastila, pristojnosti in odgovornosti vodje. Vendar za uspešno vodenje to še ni dovolj. Kot vodja potrebujete še drugo obliko moči – socialno moč oziroma avtoriteto. Socialna moč oziroma avtoriteta je moč vodje pri usmerjanju drugih, da izpolnjujejo njegove želje in zahteve. V vsakdanjem jeziku to pomeni, da »njegova beseda nekaj šteje«. Za uspešno vodenje potrebuje vodja visoko socialno moč, ki se kaže v kratkem reakcijskem času in mobilizaciji zaposlenih na njegovo zahtevo. 
 
Socialno moč vodja pridobi šele takrat, ko mu jo pripišejo njegovi podrejeni. Pripišejo mu jo pa na podlagi njegovih kompetenc vodenja. Zaposleni opazujejo in ocenjujejo svojega vodjo vsak dan, kako komunicira, motivira, podaja povratne informacije, organizira, delegira … Za to, da vas ocenijo kot kompetentnega vodjo in vam priznajo avtoriteto, je potreben čas (običajno do enega leta). To velja v primeru, ko želi vodja oblikovati odnos spoštovanja med njim in zaposlenimi. Drugače je seveda, če vodja ustvarja odnos strahospoštovanja. Pri avtokratsko ustrahovalnem slogu vodenja sta morda reakcijski čas in mobilizacija zaposlenih kratka, vendar pa se kaj kmalu pod vprašaj postavijo pripadnost, zadovoljstvo in vzdušje v skupini.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *