Kako se bolje organizirati

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 11.05.2007

Preprosto: odkrijte, katera dela vam prinašajo več in katera manj koristi, ter se bolj posvečajte prvim, svetuje Aleksander Pokovec, direktor podjetja Videocenter. To je bistvo formul učinkovitosti, kakršna je znano Paretovo načelo ...


Aleksander Pokovec: »Kdor nima svojih pravilno postavljenih ciljev, je obsojen, da dela za tiste, ki jih imajo.«

Zakaj so nekateri ljudje uspešnejši od drugih? O tem so napisane množice knjig, odgovor pa bi lahko strnili v skupno ugotovitev: ker večino časa delajo tiste stvari, ki jih peljejo k uspehu oziroma cilju.  

Aleksander Pokovec, direktor podjetja Videocenter, ki v Sloveniji zastopa številna tuja podjetja za produkcijo multimedijskih izobraževalnih programov, se že osemnajst let ukvarja z razvojem kadrov. Na delavnicah »Tehnike reševanja problemov« uči, da je ena od skrivnosti uspešnih ljudi upoštevanje Paretovega načela. To pravi, da v 20 odstotkih časa, ko nekaj delamo, naredimo stvari, ki nam prinesejo 80 odstotkov koristi. Preostalih 80 odstotkov časa torej porabimo za stvari, ki nam prinesejo samo še 20 odstotkov koristi. Povprečni ljudje torej porabijo štiri petine časa za manj pomembna dela. 

Kako lahko izboljšate delo in življenje?   

Aleksander Pokovec svetuje, da dela, ki nas vodijo k uspehu in prinašajo 80 odstotkov koristi, poimenujemo dela A. Vsa druga dela, ki nam v glavnem kradejo čas, pa imenujmo dela B. Ko odkrijete, kaj sodi v skupino A in kaj v skupino B, imate razmeroma enostavno delo: Delajte več stvari iz skupine A, ker te stvari prinašajo rezultat in zadovoljstvo. Hkrati delajte manj stvari iz skupine B; te lahko zmanjšate, delegirate (zanje pooblastite enega od zaposlenih) ali pa preprosto odpravite, če ne sovpadajo z vašim ciljem. Pokovec tudi svetuje, da začnete delati nove stvari, ki jih doslej niste. Med njimi boste verjetno spoznali stvari iz skupine A, na katere prej niste niti pomislili. Držite se torej naslednjih pravil:

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *