Kako sodelavce poišče uspešen podjetnik

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 10.12.2001



Kako iščejo svoje sodelavce najuspešnejši podjetniki? Vprašali smo Filipa Remškarja, direktorja podjetja Smart Com, in izvedeli, da pri izbiri zaposlenih sodeluje z ženo Zdenko Remškar, ki je direktorica podjetja Smart svetovanje. Nove sodelavce najpogosteje išče na dva načina:

* Nove sodelavce iščemo že med študenti. V našem podjetju so vrednote jasno definirane in že pri študentih ugotovimo, ali jih sprejemajo ali ne. Študentom omogočimo počitniško delo, in če sprejemajo naše vrednote, jim ponudimo štipendijo ali pripravniško delo. Tako jih lahko preverimo že med študijem in ugotovimo, kako se vključijo v skupinsko delo. Včasih se vseeno izkaže, da novi sodelavec ne sodeluje dobro s sodelavci. Tedaj mu damo še eno možnost in ga premestimo na drugo delovno mesto. To se je doslej dobro obneslo. Včasih na primer za nekoga meniš, da bo dober vodja, kasneje pa se izkaže, da mu bolj ustreza izvedba nalog.

* Drug učinkovit način iskanja novih sodelavcev je prek interneta. Na svoji spletni strani imamo ves čas objavljeno vabilo z vprašalnikom za potencialne sodelavce. Med prijavljenimi kandidati izberemo najustreznejše, jih povabimo na pogovor in testiramo, nato pa uvrstimo v bazo potencialnih sodelavcev. Ko potrebujemo novega sodelavca, ga lahko hitro najdemo iz svojega seznama.

Zdenka Remškar trdi, da mora podjetnik ves čas skrbeti za zaposlene in delati z njimi. "Najlažje je, ko je podjetje majhno, z rastjo postane to čedalje zahtevnejše. Pri 50 zaposlenih pride podjetje do točke, ko potrebuje posebnega strokovnjaka, da skrbi samo za kadre. Mi smo ga zaposlili in to se nam je splačalo."


Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *