Kako v podjetje vpeljati prvega iskalca zaposlitve

Avtor: Valentina Franca | Objava: 14.08.2007

Mladi iskalec zaposlitve pomeni svež veter v podjetju, predvsem pa dolgoročno naložbo, ki se bo obrestovala. Kako ravnati, če želimo mlajši kader obdržati v podjetju in na njem graditi?


(i-StockPhoto)

Mladi kadri prinašajo v podjetje svežo energijo, zagon in navdušenje. Da bodo njihove zmožnosti in značilnosti prišle do izraza, jih je treba izzvati z ustreznimi delovnimi nalogami in projekti. Nameniti jim je treba tudi nekaj pozornosti, vodenja, nadzora in povratnih informacij. Tako se postavljajo vprašanja:
- kako izbrati ustreznega mladega kandidata, ki bo v večini primerov tudi prvi iskalec zaposlitve,
- kako z njim ravnati ter
- kako pomembno je pri tem mentorstvo.   

Delovna knjižica nam ne pove vedno vsega 

Izbiranje kandidatov za zaposlitev velikokrat temelji na preteklih delovnih izkušnjah in (poslovnih) dosežkih kandidatov. Ko imamo pred sabo mladega oziroma prvega iskalca zaposlitve, te izkušnje teže preverjamo, ker je njihova delovna knjižica prazna, vendar to ne pomeni, da nimajo izkušenj. Kaj lahko preverimo? Prav gotovo delo prek študentskega servisa: kakšna dela je opravljal, v katerih podjetjih, koliko časa je opravljal določeno delo (velikokrat študenti opravljajo zahtevna in sistemizirana dela) in podobno. Poleg tega lahko preverimo, ali ima kandidat izkušnje z delom pri različnih projektih v okviru šole oziroma fakultete, v različnih društvih, klubih, mednarodnih združenjih in podobno.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *