Kako varni so vaši podatki

Avtor: Igor Drakulič | Objava: 11.12.2007

Kruto, a resnično je, da 50 odstotkov podjetij, ki izgubijo poslovne podatke, propade v nekaj mesecih.


(i-StockPhoto)

Vsakič, ko slišim, da je komu odpovedal disk in da je zaradi tega izgubil del ali vse podatke, shranjene v računalniku, me zmrazi. Takrat se odločim, da bom že naslednji dan pobrskal med ponudniki arhiviranja podatkov in izbral ustrezno rešitev. Pa mine naslednji dan, teden, mesec. Nuja se poleže, dokler ne izvem za naslednji primer. In tako naprej.  

Prvi računalnik sem si kupil v začetku 90. let in še nikoli nisem izgubil nobenega podatka. Lažem – v resnici se mi še nikoli ni »sesul« disk. Podatke sem pa izgubil na skrivnosten način. Za e-poštnega odjemalca uporabljam Outlook Express, ki večkrat na leto predlaga stisnjenje podatkov, da zmanjša prostor na disku. Poštni odjemalci verjetno nikoli niso bili mišljeni za to, da bi jih uporabljali kot neke vrste arhiv, vendar se dandanes dogaja prav to. Moj Outlook Express je namreč »debel« kar 14,5 GB.  

Saj vem, da bi moral marsikaj zbrisati – predvsem tistih tisoč smešnih filmčkov, ki zasedajo precej prostora, ampak za to si je treba vzeti čas. No, in ker je Outlook Express pametnejši od mene, mi vsakih nekaj mesecev predlaga stiskanje sporočil. Doslej se skoraj nikoli nisem odločil za to možnost. Vedno sem imel namreč čuden občutek, da se bodo sporočila preveč »stisnila« ali da jih ne bom mogel najti, ko jih bom potreboval. No, enkrat sem si pa rekel: »Naj mu bo.«

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *