Kakšen poslovni načrt?

Avtor: Igor Kadunc | Objava: 06.06.2008



Preden bomo zaprosili za ugodno posojilo, moramo pripraviti poslovni načrt. Ker obstaja kar nekaj različnih modelov, me zanima, katerega izbrati, da bo zadostil kriterijem posojilodajalca? Pa tudi kako obsežen in podroben naj bo? 

Pod pojmom poslovni načrt imenujemo opis predvidene dejavnosti in ekonomske izračune, ki pokažejo na to, ali bo ob danih predpostavkah podjetniška ideja lahko zaživela (imela vseskozi pozitivni denarni tok) in koliko naj bi zaslužili v določenem časovnem obdobju. Pri teh izračunih gre pravzaprav za dokaj zapleten model, saj sprememba katerekoli postavke spremeni še mnoge druge. Sprememba predračunske vrednosti ima vpliv na denarni tok, morda je treba povečati kredit, kar poveča stroške za obresti, spremeni se amortizacija … Da imamo na voljo sedanje modele za poslovne načrte, je zasluga sposobnosti programov, kot je Excel. Pa vendar se podjetniku ne izplača samemu postavljati modela, ker imajo vsi poslovni svetovalci modele, ki jih je treba logično uporabiti. Znan in brezplačen je model poslovnega načrta Slovenskega podjetniškega sklada. 

Praktično katerikoli model uporabljajo svetovalci, izpolnjuje zahteve bank, kajti z nepopolnim modelom bi bili izračuni pomanjkljivi. Tako je pomembnejše, da podjetnik izbere dobrega svetovalca. Dober pa je tisti, ki ne dela poslovnega načrta za banko, ampak za samega podjetnika. Osnovno pravilo je namreč, da bo morebitni neuspeh poslovne ideje trpel podjetnik, banka pa le zelo redko. In šele tedaj, ko bo podjetnik že »nasankal«. Dober je tudi tisti svetovalec, ki bo podjetniku izračunal, kaj se bo zgodilo, če bo zadeva šla slabše od predvidevanj. Tako imenovano »analizo občutljivosti« na povečanje predračunske vrednosti, na negativna gibanja pri prodaji oziroma stroških …
 

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *