Kam po denar v letu 2011

Avtor: Martina Budal | Objava: 03.02.2011

Predstavljamo najpomembnejše nebančne finančne vire za majhna in srednje velika podjetja in njihove napovedi za letošnje leto. Denarja bo veliko, pa ga bo dovolj?


Ministrstvo za gospodarstvo, ki ga vodi ministrica Darja Radič, bo največ denarja namenilo postavitvi razvojnih centrov gospodarstva – kar 185 milijonov evrov.

Ko banke nimajo posluha za potrebe podjetnikov, je denar mogoče dobiti tudi iz drugih virov. Prvi vir so zagotovo razpisi ministrstev in državnih ustanov, vse od ministrstva za gospodarstvo in zavoda za zaposlovanje do podjetniškega sklada in Japtija, odvisno, za kaj denar potrebujete. Na voljo pa je tudi kapital zasebnih investitorjev. Poiskali smo nekaj možnosti, kje lahko podjetnik pride do povratnih in nepovratnih sredstev.
 
Ministrstvo za gospodarstvo
 
Na ministrstvu bodo letos predvsem nadaljevali razpise iz preteklih let, na primer razpis za razvojne centre slovenskega gospodarstva. Plačila bodo prejeli tudi projekti s področja turizma, sicer pa na ministrstvu pripravljajo javni razpis za spodbujanje tujih neposrednih investicij in javni razpis za sofinanciranje upravičenih stroškov udeležbe na mednarodnih sejmih v tujini.
 
Do konca bodo porabili tudi sredstva za vstop v družbe tveganega kapitala, kjer je na voljo še dobrih 7 milijonov evrov.
 
Maja Tomanič Vidovič, direktorica Slovenskega podjetniškega sklada, bo letos za garancije za ugodnejše bančne kredite majhnih in srednje velikih podjetij namenila 58,4 milijona evrov.
Slovenski podjetniški sklad
 
Podjetniški sklad naj bi letos razdelil 217 milijonov evrov. Sredi februarja bo objavil razpis za subvencioniranje zagona podjetij. Sredstva, gre za 4,1 milijona evrov, so namenjena podjetjem, ki so vključena v subjekte inovativnega okolja (npr. tehnološke parke) in so registrirana manj kot 18 mesecev od dneva objave razpisa. Poleg tega bo Podjetniški sklad še naprej omogočal razvojne garancije s subvencijo obrestne mere in garancije za ugodnejše bančne kredite; za letos je predvidenih za te namene prek 87 milijonov evrov.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *