Kam s starejšimi? V podjetništvo!

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 06.04.2010

Ena od zmot podjetništva je, da je podjetništvo primerno predvsem za mlade. V resnici je med podjetniki več starejših, njihov delež pa bo še naraščal.



Na prvi pogled stvari niso optimistične. V zadnji številki smo ugotavljali, da navdušenje za podjetništvo upada, da o podjetniški karieri razmišlja manj ljudi kakor pred leti, da podjetništvo ni priljubljeno niti med mladimi. In če mladi niso za podjetništvo, kdo bo potem odpiral nova delovna mesta, zaposloval in plačeval prispevke, s katerimi bomo zagotovili pokojnine za hitro rastoče število upokojencev (kar je v zadnjih tednih spet vroča tema)?
 
Pa se tudi v takih razmerah najde razlog za optimizem. V Ameriki, kjer je podjetništvo v zraku, kot dostikrat pravimo, napovedujejo nov podjetniški zagon. Zanj ne bodo zaslužni mladi, pač pa ljudje, ki so skoraj abrahamovci ali čez. Tam je delež podjetnikov v starostni skupini od 55 do 64 let že sedaj višji kakor v skupini od 20 do 34 let. Med analiziranimi podjetji, ki so začela poslovati v letu 2004, je bilo dve tretjini ustanoviteljev starih med 35 in 54 leti. Mlade se pogosto povezuje s tehnološkimi, še zlasti internetnimi podjetji. Spomnite se zgodb o ustanoviteljih Facebooka in drugih .com podjetij, ki so obogateli že kot študentje. Ti podjetniki so hitro postali kulturne ikone in vzor mladim. A statistika kaže drugačno sliko. Povprečna starost ustanovitelja tehnološkega podjetja je 39 let. Med njimi pa je dvakrat več starejših od 50 let kakor mlajših od 25 let.
 
Mnogi pričakujejo, da bo delež starejših podjetnikov še naraščal. Za to je veliko razlogov. Od krize, ki ljudem jemlje zaposlitev, do daljše življenjske dobe in izginevanja vseživljenjskih zaposlitev. Nezanemarljiv pospešek odločitvam za podjetništvo v srednjih letih predstavlja tudi razvoj tehnologije. Poslovanje na daljavo občutno olajša komunikacijo s kupci in poslovnimi partnerji, manj je napornih potovanj.
 
Seveda ne moremo pričakovati, da bodo ljudje pri petdesetih vstopali v podjetništvo z enakimi ambicijami in energijo kakor mlajši kolegi. Bodo pa poskrbeli za samozaposlitev, državi zmanjšali izdatke za socialo in morda odprli še kakšno delovno mesto. Nekateri bodo tako tudi uresničili izziv, ki so ga skrivaj nosili v sebi več desetletij.
 
Ko poslušamo napovedane spremembe delovne in pokojninske zakonodaje, se zdi, kot da nikogar ne zanimajo izkušnje, znanje in podjetniški potencial starejših. Starejše vidimo kot odslužen del populacije; po petdesetem letu jim je treba zagotoviti varno zaposlitev, pozneje pa jih le še poslati v pokoj.
 

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *