Kam so šle ambicije?

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 07.07.2006

Novi podjetniki v Sloveniji gojijo velika pričakovanja, z leti so ta pričakovanja vse nižja. Je razlog v objektivnih izkušnjah ali v premajhnih ambicijah v izhodišču?Podjetniki veljajo za ambiciozne ljudi z visokimi osebnimi in poklicnimi pričakovanji. V podjetništvu uresničujejo cilje,  ki jih kot zaposleni niso mogli v prejšnjih službah. Toda, ali so res tako ambiciozni? In kako ambiciozni so slovenski podjetniki? 

Več izkušenj manj ambicij 
 
Zadnja raziskava »Slovenski podjetniški observatorij« je pokazala, da so ambicije slovenskih podjetnikov manjše, kot bi si želeli. Točneje, na začetku podjetniške poti gojijo visoka pričakovanja, z leti vodenja svojih podjetij pa njihove ambicije vse bolj upadajo. O tem zgovorno priča podatek o načrtih podjetnikov glede novega zaposlovanja. Skoraj 60 odstotkov ustaljenih podjetij (tistih, ki poslujejo več kot 42 mesecev) ne načrtuje povečevanja števila zaposlenih oziroma namerava število zaposlenih celo zmanjšati.  

Nasproti njim so nastajajoča in nova podjetja (delujoča manj kot 42 mesecev), ki prekipevajo od ambicij. Števila zaposlenih ne namerava povečati samo slabih 5 odstotkov vprašanih podjetnikov. Novi podjetniki so tudi sicer na vseh drugih področjih bolj ambiciozni od ustaljenih: dvakrat več jih načrtuje širitev trga, trikrat več uvajanje novih tehnologij, kar desetkrat več pa jih meni, da ima njihovo podjetje visok potencial za prihodnjo rast.  

Vse torej kaže, da podjetniki z leti postanejo bolj zadržani in manj ambiciozni. Kaj je razlog za to? Na eni strani zagotovo streznitev, ki sledi začetnim nerealnim pričakovanjem. Mnogi podjetniki na začetku precenijo svoje moči in podcenijo trg, konkurenco in poslovno okolje. Mnoge to tudi pokoplje; umrljivost pri novih in nastajajočih podjetjih je namreč znatno višja kot pri ustaljenih. Kljub temu pa so nova podjetja z visokimi ambicijami gonilci podjetniške rasti in odpiranja novih delovnih mest.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *