Kanada - država velikih priložnosti

Avtor: Staša Cafuta | Objava: 13.04.2006

Jože Slobodnik, ki je v Kanado odrinil kot mladenič, danes pa je eden najuspešnejših slovenskih podjetnikov v tej deželi, o neizkoriščenih priložnostih.


Jože Slobodnik: "Dober podjetnik in menedžer deli delo in si ne domišilja, da lahko vse opravi sam."

»Dejstvo je, da je Kanada država velikih priložnosti, z veliko energetskih virov (druga za Saudsko Arabijo), z največjo gospodarsko rastjo v skupini G7, ki ima že kar nekaj let zapored velik proračunski presežek (v letu 2004 kar 9,1 milijarde dolarjev). Zmanjšuje se brezposelnost, vrednost kanadskega dolarja v primerjavi z ameriškim pa narašča. Vsekakor zanimiva država, zato je škoda, da jo v Sloveniji tako malo upoštevamo,« nam je povedala Barbara Sušnik s slovenskega veleposlaništva v Otavi. 

Med svetovno uspešne slovenske podjetnike (pravzaprav izseljence), ki so v Kanadi brez dolarja v žepu sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja začeli ustvarjati podjetje, sodi tudi 65-letni Jože Slobodnik. Kot sam pravi, ga je v Kanado vlekla želja, da bi potoval po svetu. Ker je bil pripravljen prijeti za vsako delo, so mu bila odprta vrata do uspeha. Danes je že 42 let lastnik podjetja Top Grade Molds Ltd s 130 zaposlenimi, ki izdeluje brizgalna orodja za izdelovanje različnih plastičnih izdelkov, od leta 1998 pa je tudi častni generalni konzul Republike Slovenije v Kanadi. Decembra 2004 ga je predsednik Janez Drnovšek odlikoval z zlatim redom za zasluge pri uveljavljanju in prepoznavanju Republike Slovenije ter krepitvi slovensko-kanadskih odnosov.  

Od kod prihajate in zakaj ste se odločili za odhod?
Prihajam iz Bojanje vasi v Beli krajini. V Metliki sem končal gimnazijo, v Ljubljani pa srednjo industrijsko šolo. Posebnega vzroka za odhod iz domovine nisem imel, v Kanadi pa sta že bila stari oče in starejši brat.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *