Katerim podjetnikom pomagati in kako

Avtor: Igor Kadunc | Objava: 05.02.2010

Najbolj sposobni podjetniki bi svoja podjetja verjetno razvili tudi brez državne pomoči. Kljub temu je državna pomoč potrebna, le pravilno jo je treba usmeriti.


Igor Kadunc

Sloveniji gre sorazmerno dobro. Ima v njej delujoče multinacionalke, ima vrsto srednjih podjetij, ki so uspešna pri prodaji delov (sklopov) multinacionalkam, vendar z dodanim razvojem, nadalje ima mini multinacionalke, ki so pomembni igralci na svetovnih trgih, vendar žal večinoma še vedno daleč od najboljših, in ima uspešne globalne »nišne« podjetnike. Vsi imajo pred seboj še možnost razvoja. Tako kot številna majhna podjetja, ki se lahko razvijejo s podjetniško izrabo tehnoloških in znanstvenih potencialov, ki jih v Sloveniji imamo.
 
Najuspešnejši podjetniki so ali bi uspeli tudi brez državne pomoči. Vendar si ne smemo delati utvar, da gre brez pomoči to dovolj hitro. Pomoč pri razvoju ideje ali podjetja je lahko še kako dobrodošla. Po polomu Concorda evropske letalske industrije praktično ni bilo več. Brez državne pomoči danes največjega letalskega podjetja na svetu, Airbusa, ne bi bilo. Imamo tudi domače izkušnje, da slovenske spodbudne podjetniške ideje iz zgodnjih devetdesetih let niso uspele. Se še spomnite podjetja Lestro Ledinek ali pa ptujskega podjetja, ki je »podaljševalo« avtomobile? Je mogoče, da nista uspela, ker v tistih časih nista imela dovolj državne podpore? Morda, morda pa nista bila dovolj sposobna ali prodorna.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *