Kdaj zares vse na enem mestu?

Avtor: Matjaž Lipušček | Objava: 05.06.2008

Storitev VEM omogoča samostojnim podjetnikom in družbam z omejeno odgovornostjo poenostavljene postopke registracije, ki jih lahko opravijo kar od doma ali pa na vstopnih točkah VEM. Uvedba te storitve pomeni pomemben korak naprej, kljub temu pa bi se dalo še marsikaj izboljšati.



V letu 2005 je država ponudila možnost registracije samostojnega podjetnika in nekaterih drugih opravil na daljavo, torej prek informacijskega portala VEM. Če imamo v mislih siceršnje administrativne postopke, je šlo za precej revolucionarno zadevo. In projekt je bil obsojen na uspeh.  
 
Odziv na poenostavljeno registracijo statusa samostojnega podjetnika je bil zelo spodbuden. Pomagalo je tudi, da so vsi postopki izvedeni prek vstopnih točk VEM že od začetka za uporabnika v celoti brezplačni. Povprečje mesečnih vpisov v poslovni register se je z uveljavitvijo vstopnih točk povečalo za 26 odstotkov glede na povprečje vpisov v letu pred uvedbo VEM-a. Resnejše analize, ki bi prikazala koliko je k porastu pripomogla prav uvedba VEM-a, sicer ni, gotovo pa je uvedba imela zelo spodbudne učinke in ji lahko pripišemo del zaslug.  

S 1. februarjem letos je bilo uvedenih še nekaj pomembnih novosti. Na podlagi spremembe Zakona o sodnem registru iz aprila 2007 je namreč ukinjeno plačilo sodnih taks za vpis v sodni register, združena sta sodni in poslovni register, kot posledica pa je bila odpravljena tudi obvezna objava v Uradnem listu, ki jo je nadomestila brezplačna objava na portalu AJPES. Akta o ustanovitvi enostavne enoosebne družbe z omejeno odgovornostjo, kakor tudi družbene pogodbe za ustanovitev večosebne enostavne družbe z omejeno odgovornostjo, tako zdaj ni več treba overjati pri notarju.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *