Kdo bo zastopal interese malih?

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 13.02.2006



Vlada je petega januarja sprejela predlog novega zakona o gospodarskih zbornicah, kar je bilo glede na lansko dogajanje pričakovano. Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak se je že od vsega začetka zavzemal za odpravo monopolnega položaja Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Ministrstvo za gospodarstvo je nato lani objavilo svojo raziskavo o učinkovitosti GZS in o zborničnih ureditvah drugih držav. Tudi Gospodarska zbornica Slovenije je opravila anketo med svojimi člani, s katero je dokazovala upravičenost trenutne organiziranosti. 

Konec obveznega članstva v Gospodarski zbornici Slovenije? 

Predlog novega zakona o gospodarskih zbornicah predvideva odpravo obveznega in uvedbo prostovoljnega članstva v GZS. Poleg tega bi lahko skupina podjetij ustanovila svojo zbornico – najmanjše število ustanoviteljev zbornice ni predpisano. Gospodarska zbornica Slovenije bi postala pravni naslednik zbornice, vendar pa bi se morala v petih mesecih preoblikovati v skladu z novim zakonom. Dve leti po sprejetju zakona bi se morala z novimi zbornicami dogovoriti o razdelitvi zborničnega premoženja. Predlog zakona predvideva, da bi premoženje razdelili glede na delež vplačanih članarin v zadnjih desetih letih.  

V GZS, ki ima dobrih 66 tisoč članov, trdijo, da predlog zakona ukinja zbornico kot javno ustanovo in ne ohranja nedvomnih koristi dosedanjega zborničnega sistema.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *