Kdo bo zmagoval v prihodnosti?

Avtor: Boštjan Ložar | Objava: 08.11.2010

V prihodnosti bodo še bolj kot doslej zmagovala podjetja, ki bodo ob vrhunskih izdelkih imela dobro vpeljan in učinkovit sistem vodenja. Tu pa so tudi dobri slovenski podjetniki šibki.


Hermes Softlab je bil prva prava slovenska multinacionalka in prvi slovenski dobitnik evropske nagrade za poslovno odličnost.

Sedanja globalna kriza, ki se v svetu vsaj začasno umirja, v Sloveniji pa postaja vse hujša, je samo začetek daljšega nestabilnega obdobja. Trenutni slovenski podjetniki so večino časa preživeli v času, ko je bila Evropa ključna svetovna sila, blaginja pa se je ob občasnih padcih vse od druge svetovne vojne samo zviševala.
 
Vendar pa je svet prišel v zelo nestabilno obdobje. Azija se vzpenja in pridobiva nazaj položaj, ki ga je v svetovni ureditvi imela ves čas obstoja, razen zadnjih 400 let. Proizvodnja prvič v zgodovini lahko proizvede več, kot lahko človeštvo porabi. Evropa nima več take prednosti, da bi si lahko privoščila drago in socialno državo, ki pobere več kakor 45 odstotkov ustvarjenega bruto družbenega proizvoda in z visokimi davki na zahtevna delovna mesta duši podjetništvo. Vrednost svetovnih valut in surovin lahko v nekaj letih zaniha tudi za 100 odstotkov. Internet in WEB 2.0 sta spremenila pravila marketinga. Kupci imajo z enim klikom na voljo globalno primerljive informacije o konkurenčnih izdelkih. Zelene tehnologije postajajo posel stoletja.
 
Tudi v Sloveniji imamo odlične podjetnike
 
V Sloveniji okolje ni naklonjeno podjetnikom, vendar pa so podjetniki edini, ki lahko s svojimi inovativnimi proizvodi in storitvami na globalnem trgu ustvarjajo slovenska delovna mesta z visoko dodano vrednostjo in posledično tudi z visokimi plačami. V Sloveniji nimamo Silicijeve doline, v kateri bi lahko podjetnik z globalno inovacijo čez noč pridobil dovolj kapitala za globalno prodajo svoje ideje ter našel strokovnjake s povezavami do vodilnih svetovnih multinacionalk, prek katerih lahko na svetovni trg hitro plasira svoje izdelke.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *