Kdo diktira višino naših plač?

Avtor: dr. Rasto Ovin | Objava: 07.04.2008

V Sloveniji smo se približali evropskim cenam, ne pa tudi plačam. Kje so razlogi za ta zaostanek in na kaj bomo morali biti pozorni, da ga bomo lahko premostili?


dr. Rasto Ovin (foto: Bojan Velikonja)

Odgovor je seveda lahek: od 1. 1. 2007 je to zgolj produktivnost. Da bo le tako in nič drugače, pa nadzira skupna valuta evro. Višjih plač torej ne moremo pričakovati niti od še tako učinkovitega sindikalnega boja, še manj realna pa so pričakovanja, ki smo jih pred dnevi slišali v Trenjih (13. 3.), da bi morala za to poskrbeti država.  

Edini smo si v tem, da so plače pri nas mnogo prenizke. Po raziskavah Instituta za ekonomsko diagnozo in prognozo pri Ekonomsko–poslovni fakulteti Univerze v Mariboru smo v letih pred uvedbo evra za Avstrijci pri splošni ravni cen zaostajali za 20 odstotkov. Veliko drugačna ni bila tudi primerjava z Nemčijo (-18 %) in Italijo (-15 %). Torej so bili izdelki in storitve, ki jih potrebujemo za vsakdanje življenje, v Sloveniji tudi za toliko cenejši. Da smo se res približali evropskim cenam, ne pa tudi plačam, potrjujejo razlike pri splošni ravni plač. Tako smo s svojo povprečno plačo lahko kupili 49 odstotkov manj dobrin in storitev od Nemca oziroma 48 odstotkov manj od Avstrijca ter 41 odstotkov manj od Italijana. In obeti? Na Institutu ugotavljamo, da bi s sedanjo hitrostjo potrebovali 48 let, da bi po ravni plač dohiteli na primer Avstrijce.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *