Kdo si upa stopiti v svetlo prihodnost?

Avtor: Vesna Vilčnik | Objava: 08.12.2012

Brez zaupanja v to, da je navkljub krizi in recesiji mogoče stopiti na pot podjetništva in uspeti, danes mladih študentov podjetništva ali podjetnikov sploh ne bi bilo. Da je ob želji in pogumu, ki je za to potreben, dobro brati iz poglavij zgodb bolj izkušenih, pa je nuja.



Fakulteta za podjetništvo GEA College v Ljubljani je organizirala konferenco, kjer so udeležence seznanili z izzivi podjetništva v času gospodarske krize in recesije in mladim posredovali marsikateri dober nasvet »izkušenih mačkov«.  

Delo dobi kdor zna, zmore in hoče delati

V jutranjih in dopoldanskih urah, ko je bilo zavzetih ušes v predavalnici največ, sta Jože Smole iz Združenja delodajalcev Slovenije in Andrej Zorko kot predstavnik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije predstavila pogled na reformo z vidika delodajalcev oziroma sindikatov. Še enkrat se je izkazalo, da - kot tudi večinski del javnosti - večina študentov vsaj na prvi pogled simpatizira s stališči sindikatov. Vendar pa bodo prav ti, prihodnji mladi podjetniki, morali zagristi v reformo delovnih razmerij kot delodajalci.  

Smole je izpostavil pasti globalizacije, opozoril na dumping cen, ki ga s svojimi izdelki in blagom povzroča Kitajska, ki si je, kakor kaže, za cilj zadala postati najmočnejša gospodarska velesila. Opozoril je, da je Slovenija po deležu izvoza odprto gospodarstvo in da nas zato pritiski konkurence ne morejo zaobiti. Rešitev in izziv slovenskega gospodarstva vidi v večji prožnosti na trgu dela. »Vsako podjetje želi zaposliti delavca, ki zna, zmore in hoče delati,« je strnil in dodal, da predlog reforme ne vsebuje ključnih vsebinskih sprememb, ki so jih predlagali delodajalci. Ošvrknil je še neuspešne »organe pregona«, inšpekcijske službe in druge, ki so premalo učinkoviti pri vzpostavljanju reda na trgu dela.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *