Kdor ne riskira, ne profitira

Avtor: Martina Budal | Objava: 08.05.2012

Med najpomembnejšimi šibkimi točkami slovenskega podjetništva je nepripravljenost za tveganje, ki je vgrajeno v podjetništvo.



V Mariboru so se že 32. zbrali domači in tuji strokovnjaki s področja podjetništva, vodenja podjetij, kreativnosti, financiranja podjemov in trženja inovacij ter iskali potenciale ustvarjalnih industrij za gospodarski razvoj. Najpomembnejša slovenska konferenca o podjetništvu je prinesla nekaj novosti in opozorila na šibke točke slovenskega podjetništva.
 
Med najpomembnejšimi je zagotovo nepripravljenost za tveganje, ki je vgrajeno v podjetništvo. Kdor ne riskira, ne profitira, pravi že star pregovor, vendar se zdi, da Slovenci tega sporočila ne jemljemo resno. Na to nas opozarjajo tuji in domači strokovnjaki, to se kaže kot želja mnogih, ki si želijo imeti le varno službo z lepo plačo. Slovenski podjetniki se bojijo narediti napako, ki bi lahko vodila do poloma projekta. »A le z neuspehom lahko dosežeš uspeh,« opozarja ameriški podjetnik Oren Michels.
 
Celo za napotitev na delo v tujino se neradi odločamo. »Smo ziheraši in zapečkarji,« pravi izvršna direktorica za strateške kadre in korporacijsko kulturo v Mercatorju Marijana Jazbec. Na srečo je Mercator tako velik, da je v njem dovolj ljudi, ki so pripravljeni tvegati, četudi je malokdo, ki se odloči za delo v tujini, pripravljen zdoma ostati dlje časa. V manjših podjetjih je zadrega z iskanjem takih kadrov večja.
 
Zdi se, da smo pomembna ovira za rast gospodarstva in splošne blaginje kar mi sami oziroma naše karakterne lastnosti. Drži sicer, da manj kot tvegamo, manj je možnosti, da nam ne uspe, pri tem pa pozabljamo, da je neuspeh le stopnica na poti k uspehu.
 
A v današnjem globaliziranem in kompleksnem svetu se moramo znebiti ziheraštva in zapečkarstva. Za uspeh vsakega posameznika so potrebne druge lastnosti, druge veščine, kot so vizionarstvo, ustvarjalnost, timsko delo, poznavanje jezikov in kultur ali vseživljenjsko učenje. Glavna investicija pri tem je investicija vase, ki se začne pri viziji svojega življenja in konkretnih ciljih, ki jih želimo doseči. Potem pa moramo le še storiti prvi korak.
 
 

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *