Kje naj najdem direktorja, kot sem jaz?

Avtor: Robert Ličen | Objava: 13.06.2007

Tako se sprašuje večina podjetnikov, ko z rastjo podjetja začnejo razmišljati, da bi vodenje ali del svojega prenatrpanega delavnika prepustili drugemu. Toda ali naj bo ta res podjetnikov »dvojnik«?


(i-StockPhoto)

Z rastjo podjetja ali pa preprosto zaradi starosti ustanovitelja v nekem trenutku nastopi vprašanje, komu naj podjetnik prepusti podjetje v vodenje ali, bolj po domače povedano, komu naj del svojega prenatrpanega delavnika prevali na ramo. Velikokrat si takrat zastavi vprašanje na ta način: »Kje naj najdem takšnega direktorja, kot sem jaz?«  

Vemo, da obstaja veliko tipov podjetnikov glede na izdelek oziroma dejavnost, s katero se ukvarjajo (od hotelirstva in finančne panoge do proizvodnje izdelkov), zato je čas, ko o tem začnejo razmišljati, odvisen tudi od te dejavnosti. Vse je pač odvisno od izdelka.  

Podjetnik ima ponavadi znanje, kako narediti določen izdelek bolje od drugih tekmecev na trgu. To še posebej velja za podjetnike, katerih osnova podjetja je neki specifičen izdelek (na primer letalo, jahta, izpušni sistem, elektronski varnostni sistem in tako naprej) in je za ta izdelek potrebna proizvodnja. Na začetku se vsega tega podjetnik loteva predvsem zaradi konjička. Če je izdelek dober, ga proda prijateljem, znancem in tako naprej, dokler več sam ne zmore zadovoljiti vseh naročil.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *