Kje so podjetniške priložnosti v turizmu?

Avtor: Nives Pahor | Objava: 14.08.2007

Kaj se dogaja na področju turizma v Sloveniji in v svetu? Kakšni so trendi? Kje so priložnosti in kje nevarnosti? Odgovore smo poskušali najti pri različnih strokovnjakih in ljudeh iz prakse.



Turizem je danes ena izmed najhitreje rastočih gospodarskih panog na svetu. Je gospodarska panoga, ki bo po napovedih Svetovne turistične organizacije do leta 2020 še naprej rasla. Leta 2007 naj bi rast svetovnega turizma (podatki: World Travel and Tourism Council - WTTC) dosegla 10,4 odstotka globalnega BDP-ja. Leta 2007 pričakujejo na svetovni ravni štiriodstotno letno rast povpraševanja na področju potovanj in turizma. Taka rast naj bi se nadaljevala še naslednje desetletje.  
 
Po podatkih Svetovne turistične organizacije (UNWTO) je čez meje svojih držav leta 2006 odpotovalo 842 milijonov turistov (36 milijonov več kot leta 2005), kar je 4,5-odstotna rast glede na leto 2005. Še vedno je bila najbolj obiskana Evropa (460,9 milijona mednarodnih prihodov turistov oziroma 47 odstotkov). Po napovedih naj bi bilo leta 2010 na svetovni ravni več kot milijardo mednarodnih turistov. Vse te številke so spodbudne tudi za ustvarjanje delovnih mest, saj po podatkih WTTC-ja turizem po svetu ustvarja kar 231 milijonov delovnih mest, kar je 8,7 odstotka vseh zaposlitev na svetu (2007).

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *