Kmetijski sejmi

Avtor: Borut Jerše | Objava: 04.08.2008

Predstavljamo nekaj najpomembnejših kmetijskih sejmov v Evropi.


Kmetijski sejem v Gornji Radgoni je v regiji po pomenu takoj za novosadskim. (Foto Klemenčič)

Kmetijstvo ima v vseh nacionalnih gospodarstvih sveta posebno mesto. Hrana je strateškega pomena, zato je logično, da je tudi privlačen predmet menjave. Tu najdejo svoje mesto tudi sejmi kot pomemben marketinški instrument. Med njimi jih je veliko, ki so namenjeni vsem področjem kmetijstva, veliko jih je specializiranih le na prehrano, živilsko industrijo ali le njen del.  

Najstarejši sejem je v Parizu 

V največjem nemškem sejemskem vodniku m+a jih je navedenih za letos kar 221. Eden najpomembnejših in hkrati najstarejših evropskih kmetijskih sejmov je mednarodni sejem kmetijstva in živinoreje SIMA v Parizu. Ustanovljen je bil leta 1922 in bo prihodnje leto slavil že 73. izdajo. Organizirajo ga vsako drugo leto. Na zadnjem sejmu leta 2007 je sodelovalo 1349 razstavljavcev, od tega polovica tujih. Na sejmu se predstavljajo praktično vsi pomembni svetovni proizvajalci splošne in specializirane kmetijske mehanizacije in opreme, rejci živine ter pridelovalci sadja in zelenjave. Pomemben del sejma je tudi ocenjevanje živine. Poseben del sejma je bil leta 2007 posvečen obnovljivim virom energije v kmetijstvu, kot so bioenergija, biomasa, energija iz lesa, bioplin, energija vetra, sončna energija. Ta del je naletel na veliko odobravanje obiskovalcev. Kar 95 odstotkov jih je ocenilo, da je bil ta del sejma zanje zelo zanimiv. Zato ga bodo organizatorji prirejali tudi v prihodnje. 

Sejem je namenjen le poslovnim obiskovalcem. Teh je bilo leta 2007 213 tisoč, vsak četrti od njih pa je prišel iz tujine, iz 107 držav. Zanimiv podatek je, da je bila med obiskovalci polovica velikih kmetov, ki imajo v lasti preko 100 hektarjev kmetijskih površin. Sejem je deležen tudi velikega zanimanja medijev, saj je o njem v letu 2007 poročalo 420 novinarjev iz 42 držav.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *