Ko ga zalotijo pri kraji, lopovu plen vzamejo

Avtor: Robert Ličen | Objava: 05.12.2011

Direktorji podjetij so v konjukturi ustvarjali dobičke na borzi in si izplačevali astronomske nagrade. Danes vrednost papirnatih naložb pada, zato so podjetja v težavah.


Robert Ličen: »Ker so ves denar namenjala borznim špekulacijam, imajo sedaj slovenska podjetja kar po vrsti zastarelo tehnologijo.«

Prav tako kakor človek se tudi vsaka civilizacija uči vso svojo življenjsko dobo. Problem je le v tem, da je v njej spomin dolg le eno generacijo. Tako lekcijo, ki jo je dobila ena generacija, naslednja komaj še upošteva, vnuki pa se ji več ali manj nasmihajo. Ja, baje so sedaj drugi časi.
 
In so res. V času konjukture je večina večjih slovenskih podjetij skoraj vse dobičke ustvarila iz financiranja, se pravi iz svoje dejavnosti na borzi. Ves kapital so namesto v razvoj svoje osnovne dejavnosti raje vlagali v borzo. Še več, podjetja so se dobesedno zadolževala, da so na borzah lahko obračala papirnati denar. Kdor tega ni delal, je veljal za čudaka. Direktorji so si vsako leto izplačevali astronomske nagrade, saj so bili tudi dobički, pa čeprav le papirnati, astronomski. Posamezniki smo opozarjali, a karavana je šla dalje. Borzni balonček je rasel, s tem pa tudi izplačani zaslužki velikih in eminentnih direktorjev.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *