Ko gre s podjetjem navzdol

Avtor: | Objava: 10.05.2010

Kako naj se podjetnik zavaruje pred osebnim zlomom, ko gre njegovo podjetje v stečaj ali se znajde v hudih težavah?



Propad podjetja je za vsakega podjetnika stresen. Nekateri ga doživljajo kot osebni neuspeh in zaidejo v hudo osebno krizo, ki ji lahko sledijo tudi težave v družini. Včasih se lahko konča tudi na najbolj tragičen način.
 
Kako se izogniti osebnemu zlomu? Ali se lahko na propad podjetja pripravimo? Za nasvete smo vprašali tri osebne in podjetniške svetovalce, ki so tudi sami podjetniki.
Rudi Tavčar

Rudi Tavčar
, ustanovitelj Pogajalske akademije:
 
Zavedajte se, da ste vi več kot podjetje
 
Nekje sem prebral, da velika večina novoustanovljenih podjetij propade. Ustanovijo se in mnoga propadejo, še preden zrastejo. Kot vidimo sedaj, se to lahko zgodi tudi do nedavno trdnim in uveljavljenim podjetjem. V podjetniških vodah sem že od leta 1989. V tem času so podjetja, v katerih sem bil lastniško udeležen, šla prek mnogih vzponov in padcev. Videl sem, da obstajajo določene značilnosti ali faze, skozi katere gredo podjetja in z njimi tudi podjetniki. Če se podjetnik tega zaveda, lahko prebrodi ne samo kakšno podjetniško, temveč tudi osebno krizo.
 
Navdušenje
 
V navalu navdušenja sem s tremi prijatelji skoraj takoj, ko je bilo še v Jugoslaviji možno ustanoviti lastno podjetje, ustanovil podjetje, s katerim smo želeli postati ena vodilnih marketinških agencij. Hitro se je izkazalo, da bomo bolj uspešni v tržnih raziskavah in tako smo se usmerili v ta del marketinške dejavnosti. V prvih letih smo kljub težkim časom, dilemam in včasih tudi ob velikem odrekanju delali s polno predanostjo. Osnovna značilnost te faze je bila izjemna motivacija in popolna identifikacija s podjetjem. Biti prvi in najboljši v svoji branži je bil naš moto in ta motiv nas je gnal dobesedno podnevi in ponoči.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *