Ko je kolega tudi življenjski partner

Avtor: Barbara Potrata | Objava: 10.07.2002

Če zasebnega življenja ne mešamo s poslovnim, to še ne pomeni, da življenjsko partnerstvo ne more iti skupaj s poslovnim. Nasprotno - nam dokazujejo naši sogovorniki.



V tujini ni nenavadno, če podjetja prepovedujejo ljubezenske zveze med zaposlenimi in zahtevajo, da si mora eden od partnerjev poiskati novo službo ali zaprositi za premestitev, če do take zveze pride. Staro pravilo v poslovnem svetu namreč pravi, da ne gre mešati čustev in poslov. No morda je to modrost velikih podjetij. V podjetništvu pa je “vse drugače”.

Dobro življenjsko partnerstvo kot podlaga za poslovno

Naši sogovorniki, Robert Virant in njegova partnerica Tanja Lesjak, zakonca Živko in Slavica Savič, ter Tilen Pusar in Saša Einsiedler, lastnika podjetja Heliopolis iz Ljubljane, pa v tem, da je njihov življenjski tudi njihov poslovni partner, vidijo v glavnem samo pozitivne plati. Po eni strani so razlogi čisto pragmatični. Živko Savič pravi, da je bila odločitev, potem ko so se pred dvanajstimi leti odločili, da bodo resno zastavili svoje podjetje, zaposlitev žene najbolj praktična, pa tudi najbolj poceni rešitev. Tudi Robert Virant pravi, da je od družinskega člana mogoče pričakovati večjo zavzetost in motivacijo za delo in cilje podjetja.

Pari si funkcije v podjetju delijo, vendar partnerji delujejo kot enoten, a dopolnjujoči se tim. Robert Virant je tako v podjetju direktor, Tanja Lesjak pa vodja financ in kadrovske službe. Robert pravi: “Zadolžen sem tudi za vzdrževanje stikov s poslovnimi partnerji, zato je lahko Tanja z njimi glede financ ostrejša.” Tudi zakonca Savič pogosto delujeta dopolnjujoče. Z nekaterimi strankami se bolj ujame Slavica Savič, vodja komerciale, zato takrat prevzame glavno vlogo, z drugimi pa njen mož, sicer direktor firme, še zlasti takrat, kadar gre za tehnične zadeve, kjer stranke ponavadi bolj zaupajo moškemu kot ženski. Tilen Pusar in Saša Eisiedler pa imata vsak zase tako specifična znanja, da ne moreta opravljati dela drug drugega, zato pa se vedno okvirno dogovorita, kako bosta organizirala in izpeljala določen projekt.

Kljub koristnosti pa so bili za naše sogovornike pragmatični razlogi manj pomembni. Vsi sogovorniki so namreč poudarili, da je glavna prednost partnerstva tudi na delovnem mestu ravno značaj njihovega zasebnega odnosa, predvsem veliko zaupanje, ki ga čutijo do partnerja, in občutek, da se lahko nanj ali nanjo popolnoma zanesejo. Ker sta partnerja drug do drugega iskrena in se spoštujeta tako zasebno kot poslovno, je tudi svoboda izražanja večja.

Živko Savič pravi: “Ker ženo dobro poznam, tudi vem, kako se bo v določenih situacijah odzvala.” Včasih pa partnerja pričakujeta, da bosta drug drugemu znala brati misli, oziroma, kot pravi Saša Einsiedler, sta “drug drugemu ogledalo.” Partnerja tako zasebno kot poslovno družijo podobni interesi, delita si skupne vrednote in si s podobno vnemo prizadevata za iste cilje. Robert Virant tudi poudarja: “Ker vem, da lahko Tanji popolnoma zaupam, imam tudi več energije za delo.” Podjetniki, ki so tudi življenjski partnerji, pa ne nazadnje cenijo tudi priložnost, da s partnerjem preživijo skupaj več časa, kot bi ga v primeru, če ne bi delali v istem podjetju.

Skupno podjetje ugodno tudi za družinsko življenje

Naši sogovorniki poudarjajo, da poskušajo do kar največje mere ločevati med podjetniškimi in zasebnimi zadevami, kar pa jim vedno ne uspeva, ker ljudje pač niso avtomati, da bi lahko del življenja kar izključili. Vsi trije pari so povedali, da medtem ko se doma včasih ali pogosto pogovarjajo o delu, pa se v podjetju nikoli ne pogovarjajo o zasebnih zadevah. Vsi si zavestno prizadevajo, da bi sproti reševali zasebna ali poslovna nesoglasja, preden se ta spremenijo v velike težave, Prizadevajo si, da bi sfero dela in družinskega življenja miselno in čustveno kar najbolj ločevali.

Nasprotno pa se zdi, da se prostorska ločnica med zasebnim in poslovnim briše. Medtem ko se Živku in Slavici Savič, ki sta s podjetjem začela kar v domači dnevni sobi, podjetje s sedežem na domačem naslovu ni zdela najboljša rešitev, saj so ju kupci klicali ob vsaki uri in sta se zato pozneje odločila za nakup ločenega poslovnega prostora, pa se nekoliko mlajša generacija odloča za kombinacijo poslovnega in zasebnega zaradi kakovostnejšega družinskega življenja.

Tanja Lesjak tako enoletno Vaneso pogosto prinese kar v podjetje, v stajico v pisarno očeta Roberta, ki ceni, da tako lahko preživlja čas s hčerko, ki bi jo sicer zaradi prezaposlenosti videl le nekaj ur na dan, vesel pa je tudi, da za Vaneso ni tujec. Robert pravi, da poslovni partnerji pogosto slišijo Vanesino čebljanje, ko se z njim pogovarjajo po telefonu. “Razumejo in odobravajo, da želim imeti hčer pri sebi. Ne nazadnje smo vsi ljudje. ” Kadar je Vanesina ropotuljica preglasna, jo Tanja za nekaj časa odnese iz pisarne, dokler pomemben pogovor ni končan.

Tudi Tilen Pusar in Saša sta ponosna, ker lahko veliko časa preživita s svojimi otroki. “Podjetništvo nama omogoča, da združujeva dve stvari, ki nama v življenju pomenita največ: delo in družino,” prvi Tilen … Njuno podjetje jima namreč omogoča, da lahko si lahko v veliki meri delo organizirata tako, da kar največ preživita z otroki in drug drugim, saj lahko veliko dela opravita kar na domačem naslovu. Opažata še, da zlasti mlajša generacija čedalje bolj ceni možnost preživljati čas s svojimi otroki in si poskušajo delo organizirati tako, da bi kar največ časa preživeli z družino. Tudi Savičevi so si še vedno zelo blizu, saj v podjetju delata tudi sicer že odrasli Savičevi hčeri.

Zasebna zveza kot morebitna slabost poslovnega sodelovanja

Ker je od dobra partnerska zveza dobra podlaga tudi za delo v podjetju, je ta zato hkrati tudi največja slabost partnerjev, ki so hkrati kolegi. Če partnerska zveza propade, se zlahka zgodi, da propade tudi poslovna zveza, zlasti še, če partnerja, tako kot Tilen in Saša Einsiedler, nista pripravljena ostati skupaj samo zaradi poslov. Seveda obstaja tudi nevarnost, da trpi zasebna zveza, če partnerja ne znata razreševati delovnih sporov v podjetju. Vsi naši sogovorniki so se zato strinjali, da morata sodelavca, ki sta partnerja tudi v zasebnem življenju, vse spore reševati sproti, da ne bi zastrupljali poslovnih odnosov, Živko Savič še dodaja: “Potreben je popolnoma profesionalen odnos.”

Druga nevarnost je tudi v tem, da partnerja skupaj preživita preveč časa, kar lahko privede do sporov. Naši sogovorniki so sicer poudarili, da njihovi partnerji delajo na drugih delovnih mestih in večino časa v službi tako ne preživijo skupaj, čeprav so zaposleni v istem podjetju. Tilen … in Saša Einsiedler, ki delo za svoje podjetje opravljata tudi doma, pa pravita, da je njuno stanovanje na srečo dovolj veliko, da si vsak lahko poišče miren kotiček, ko si zaželi samote, drugi družinski člani pa to njihovo željo spoštujejo.

Delo v skupnem podjetju zahteva posebno življenjsko partnerstvo

Naši sogovorniki so v tem, da je njihov življenjski partner tudi kolega, videli skorajda samo pozitivne plati. Bolj ko so uspešni partnerji in prijatelji v zasebnem življenju, večjo verjetnost imajo, da bodo uspešno sodelovali tudi v podjetju. Ker sta partnerja drug do drugega v zasebnem življenju iskrena, si zaupata in z njim ali njo delijo iste življenjske cilje in pričakovanja, verjetneje uspešno sodelujeta v skupnem podjetju. To pa od obeh zahteva tudi veliko mero pripravljenost, da hitro in sproti razrešujeta nesoglasja in nesporazume. Treba je imeti veliko potrpljenja in tolerance do partnerja ter stalno iskati soglasje glede vseh pomembnejših stvari doma in v poslu. Za življenjske partnerje, ki so drug do drugega sumničavi, nestrpni ali živčni, je zato verjetno priporočljivo, da raje ne delajo v skupnem podjetju.

Če je vaš partner tudi vaš kolega

  • Negujte svojo ljubezensko zvezo. Iskrena zveza, kjer partnerja trdno zaupata drug drugemu in si delita vrednote, stališča in življenjske cilje, je namreč pogoj za vse prednosti, ki jih ima zasebno partnerstvo v poslovnem svetu.
  • Takoj rešujte vsakršne nesporazume in nesoglasja, naj so poslovne ali zasebne narave. V nasprotnem primeru se lahko zamere zaradi zasebnih nesoglasij prenesejo v poslovno sfero, nesporazumi v službi pa zastrupljajo domače ozračje. Doma se pač ne morete pritožiti možu, da je vaš “kolega” tepec, v službi pa nikogar ne zanima, kdo bi moral včeraj zvečer pomiti posodo. Bodite kar najbolj profesionalni.
  • Najdite čas zase. Za partnerja utegne biti naporno, če skupaj preživita večino delovnega in prostega časa. Veliko podjetniških parov opravlja ločene funkcije in niso stalno skupaj, čeprav delajo v istem podjetju. Če tudi v podjetju preživite večino časa skupaj, potem si doma najdite prostor, kjer boste lahko nekaj časa sami, ali pa se ukvarjajte tudi s konjički, ki si jih sicer ne delite s partnerjem. Poiščite podporo in razumevanje parterja in drugih družinskih članov.

Naši sogovorniki

Tilen Pusar in Saša Einsiedler sta lastnika podjetja Heliopolis za izobraževanje, vodenje in organizacijo prireditev, pripravo in snemanja reklam in avtorsko glasbo.
Robert Virant in Tanja Lesjak sta lastnika podjetja VIP – Virant, d.o.o., za razvoj in proizvodnjo kabelskih sklopov, tudi v povezavi z brizgalno in ulivalno tehnologijo, za avtomobilsko in strojno industrijo.
Živko in Slavica Savič sta lastnika podjetja SIMPS''S za svetovanje, inženiring, marketing, prodajo in servis medicinskih izdelkov in pripomočkov.

Kaj pozitivnega prinaša skupno delo zakoncev

VIŠJO MOTIVACIJO
RACIONALNOST V PRIZADEVANJIH
ZAUPANJE
URESNIČEVANJE SKUPNIH INTERESOV
UŽITEK V SKUPNEM BIVANJE, CELO PRISOTNOST MAJHNIH OTROK V POSLOVNIH PROSTORIH

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *