Ko podjetnik preda vodenje direktorju

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 13.02.2006

Zaposlitev direktorja zaradi rasti podjetja je ena od težjih preizkušenj podjetnika, o čemer pričajo številni domači zgledi, tako uspešni kot tudi neuspešni.



V domači podjetniški praksi najdemo kar nekaj znanih  primerov, ko so podjetniki po določenem času vodenje podjetja predali direktorju. Morda je najbolj znan primer Mirko Tuš. Njegovo podjetje Engrotuš že nekaj let vodi Aleksander Svetelšek, medtem ko se ustanovitelj in lastnik podjetja v javnosti skoraj ne pojavlja. Mirku Tušu se je odločitev splačala, saj je Engrotuš izjemno uspešno podjetje, ki se razvija v mednarodni holding z razvejeno dejavnostjo.  

Podobna zgodba o uspehu je tudi podjetje Akrapovič. Ustanovitelj Igor Akrapovič je podjetje razvil do določene stopnje, nato pa vodenje predal drugemu strokovnjaku. Sam se je posvetil tistemu delu, ki ga je najbolj zanimalo, to je razvoju izpušnih sistemov. Novi direktor je podjetje v nekaj letih spremenil v svetovno uspešnico, ki je na pragu vstopa v formulo ena. Žal je zgodba lani dobila preobrat, ko se je lastnik podjetja odločil, da bo kljub vsemu sam poskušal voditi podjetje in se razšel z direktorjem.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *