Ko podjetniku podjetje zraste čez glavo ...

Avtor: Primož Kunaver | Objava: 09.03.2007

... tedaj ni rešitev, da »dela 48 ur na dan«. Prehod od »enočlanskega ansambla« na naslednjo razvojno stopnjo zahteva velike spremembe glede poslovnega razmišljanja in dela.



Nekega dne v uspešnem malem podjetju podjetnik ne obvladuje več vsega, kar se v podjetju dogaja, zaposleni se med sabo ne poznajo več prav dobro in na vsakem koraku se povečuje zmeda v poslovanju. Katastrofa? Ne, družinska pridobitna dejavnost je postala resno podjetje.  

Ni katastrofa, ampak naravna razvojna stopnja, ki jo nekaterim mala podjetjem uspe uspešno izvesti, drugim pa ne. Gre za veliko spremembo, kjer se zgodi premik iz posla, ki ga ponavadi povsem obvladuje ena oseba, in sicer navdušen podjetnik, ki ne loči posla in osebnega življenja, največkrat dela po intuiciji, poslovne stike vzpostavlja po napol privatnih povezavah in tako naprej. Na neki točki obseg in zapletenost poslovanja preprosto postaneta prevelika, zato tako posla ni več mogoče voditi. Treba je vzpostaviti učinkovito podjetje z vsemi potrebnimi poslovnimi nalogami in sistemi, pri čemer gre za zelo velike spremembe glede poslovnega razmišljanja in dela.  

Statistik, ki bi zajele uspešnost tega preskoka, ni na voljo, res pa je, da večini podjetnikov, ki so v tem položaju, opisanega premika ne uspe učinkovito izvesti, zato prihaja do velikih izgub, v daljšem časovnem obdobju pa zaradi rasti konkurence (ki je bila sposobna ta premik učinkovito izvesti) zaton in v skrajnem primeru zaključek poslovanja.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *