Ko potrebujemo odvetnika

Avtor: Igor Kadunc | Objava: 06.04.2010

Odvetnika lahko najamete, ko se podajate na sodišče, lahko pa za vas opravlja tudi vsakodnevne pravne zadeve.



Brez sporov v poslu skoraj ne gre. Na sodišče pa morate obvezno z odvetnikom. Drugače ne gre, saj vas ne bodo vzeli resno. Ampak, ali poznate koga, ki je bil z odvetniki zelo zadovoljen? Zakaj je tako?
 
Predvsem mislim, da so za to krivi ameriški filmi. Zviti odvetniki vedno zmagajo. Izberejo pravo poroto in porota ugotovi pravico. Pri nas pa ni niti porote, ki naj bi jo prepričevali. Pravila igre so popolnoma drugačna. Podjetnikom pogosto neznana. Ste zasledili kakšen film o sojenju na naših sodiščih? Zagotovo ne! Kakšnega iz držav s podobnim sistemom? Skoraj zagotovo tudi ne! Tako dogajanja na naših sodiščih praktično ni mogoče poznati, dokler se tam ne pojavite v vlogi tožnika ali toženega, na milost in nemilost podrejeni odvetnikom. Ker sem, žal, že starejši človek in sem pogosto deloval v središču težav, sem si nabral kar nekaj izkušenj z odvetniki in sodišči.
 
Za znanega odvetnika več denarja
 
Najsi se odločite za spor ali vanj »padete«, vsekakor potrebujete odvetnika. Takoj smo spet pri filmih. V njih so odvetniki praviloma specialisti, praviloma iz velikih odvetniških družb. Tudi pri nas se počasi uveljavljajo delniške družbe, v katerih dela več odvetnikov, med njimi pa se oblikujejo specialisti. Vendar je navadno tako, da gre za odvetniške družbe, v katerih so bili uspešni že do sedaj in temu primerno oblikujejo cene.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *