Konec obveznega članstva v GZS

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 07.07.2006

Novi zakon o gospodarskih zbornicah je odpravil obvezno članstvo in prinesel možnost, da lahko kdorkoli ustanovi svojo gospodarsko zbornico. A prinesel je tudi nekaj »varovalk«, ki v bistvu ohranjajo privilegirani položaj GZS. Ključ je »reprezentativnost«.



Državni zbor Republike Slovenije je 26. maja letos sprejel Zakon o gospodarskih zbornicah. S tem se je vsaj na prvi pogled končalo ugibanje, kaj namerava država z Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS). Sprva je kazalo, da jo bo preprosto odpravila, oziroma ji z uvedbo prostovoljnega članstva odvzela monopolni položaj in drastično zmanjšala njeno moč. Po številnih pripombah in lobiranjih je zakon prinesel nekoliko milejše rešitve za GZS. Novi zakon je sicer odpravil obvezno članstvo in prinesel možnost, da lahko kdorkoli ustanovi svojo gospodarsko zbornico. Vendar je zakon uvedel varovalko, ki se ji reče status reprezentativnosti. Gospodarska zbornica je po novem reprezentativna, če se vanjo včlani najmanj pet odstotkov vseh gospodarskih subjektov, ki se lahko včlanijo v gospodarsko zbornico. Poleg tega mora prihodek članov od prodaje obsegati najmanj deset odstotkov od prihodkov od prodaje v celotnem gospodarstvu Republike Slovenije za preteklo obračunsko obdobje. S tema pogojema je zakon v bistvu ohranil privilegiran položaj obstoječe GZS. Težko je namreč pričakovati, da bi katerakoli novoustanovljena gospodarska zbornica izpolnila oba pogoja. Zbornica brez statusa reprezentativnosti pa je v bistvu nesmiselna. Veliko se je torej kadilo, a malo je ognja. Zdaj je že jasno, kar so nekateri opozarjali ves čas: da se je država na silo lotila spreminjanja zakona o gospodarskih zbornicah, brez pravih analiz in ciljev, kaj sploh želi z novim zakonom doseči.  

Številnim podjetnikom seveda ustreza odprava obveznega članstva v gospodarski zbornici. Žal pa se ne zavedajo, da se bo zaradi tega pogajalska moč podjetij, zlasti malih, nasproti državi in močnim sindikatom bistveno zmanjšala. Če se njihov glas že zdaj ni slišal, se bo v prihodnje še manj. Obstaja sicer možnost, da bo podjetnike ponovno združila Obrtna zbornica Slovenije, ki se namerava preoblikovati v Zbornico obrti in podjetništva. Toda država tudi zanjo piše nov zakon, tako da je celo njena prihodnost negotova. 

Zbrali smo glavne novosti novega Zakona o gospodarskih zbornicah, mnenja obeh največjih zbornic in mnenja podjetnikov.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *