Konjereja kot storitvena dejavnost

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 09.10.2006

Kmetija Čož je opustila tradicionalno kmetovanje in se preusmerila v konjerejo in z njo povezane storitve.


Jože Čož: »Kmetje morajo razmišljati o storitvah, ki prinašajo višjo dodano vrednost.«

Kmetija Čož nad Višnjo goro ima 18 hektarjev njiv in pašnikov ter 10 hektarjev gozda. Za slovenske razmere ni majhna, vendar gospodar Jože Čož trdi, da je še vedno premajhna, če bi delali na tradicionalni način. Od kmetijstva bi družina lahko preživela, ne bi pa mogli obnavljati strojev in vlagati v razvoj.  
Pred petimi leti so zato opustili rejo govedi in kmetijo preusmeril v konjerejo in z njo povezane storitve. Imajo 23 konj, ki jih redijo za meso in jahanje. Iščejo tudi nove priložnosti. Na kmetiji so začeli ponujati lastnikom konj popolno oskrbo, od namestitve živali v hlevu do prehrane in prevoza. 

»Če bo povpraševanje po oskrbi konj naraslo, bomo prenehali vzrejati konje za prodajo in vse bokse v hlevu oddali v najem. To je donosneje kot gojiti konje za meso. Žrebička, ki ga vzrejaš pol leta in vanj vložiš kar nekaj denarja, lahko prodaš za 150 tisoč tolarjev, toliko pa lahko s petimi konji v oskrbi zaslužiš že v enem mesecu,« pojasnjuje ekonomiko Jože Čož.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *