Konkurenčnost je v glavah

Avtor: Jože Vilfan | Objava: 09.03.2007

Inštitut Roberta Hugginsa na lestvicah konkurenčnosti regij po svetu in v Evropi postavlja v ospredje uporabo znanja. Slovenijo glede konkurenčnosti v Evropi prehitevata kar dve tretjini evropskih regij.



Konkurenčnost Slovenije je tema, ki v zadnjih letih pridobiva vse več pozornosti. Javnost v zadnjih letih najbolj razburja objava letne lestvice konkurenčnosti držav, ki jo pripravlja Inštitut za razvoj menedžmenta (IMD) v švicarski Lozani in kjer Slovenijo najdemo bolj v ozadju. Vse večjo težo v zadnjem obdobju pa pridobivajo analize konkurenčnosti regij, ki jih pripravlja angleški raziskovalni inštitut Robert Huggins Associates, ki ga (kot pove že ime) vodi profesor Robert Huggins. 
 
Njegove lestvice se namreč osredotočajo na iskanje tistih dejavnikov, ki bodo najpomembnejši za konkurenčnost različnih regij v prihodnje. Na stvari gleda s stališča ustvarjalnosti in uporabe znanja. Pozornost vzbujata dve lestvici: svetovna lestvica konkurenčnosti regij, ki temelji na znanju (World Knowledge Competitiveness Index), in evropska lestvica konkurenčnosti regij (European Competitiveness Index). Čeprav besedo znanje zasledimo samo v naslovu prve lestvice, je njuna sestava zelo podobna, samo da svetovna lestvica temelji na devetnajstih podatkih, evropska pa na 36. V tem prikazu bomo najpomembnejši podatek iz svetovne lestvice samo omenili, več pozornosti pa bomo namenili evropski lestvici, saj se na njej pojavlja tudi Slovenija.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *